Aardbei

Aardbei (Fragaria vesca) is - dat kan je ook zien aan de groeiwijze - familie van de roos (Rosaceae). De verspreiding van het plantje is uitermate succesvol verlopen: zowel in het noordelijke als zuidelijke halfrond zijn er tot op vandaag diverse inheemse soorten aanwezig. En daar is de grote voortplantingscapaciteit niet vreemd aan.
Behalve met onstuimige uitlopers vermenigvuldigt het plantje zich ook via zaadjes. Die zaadjes zitten niet verscholen in de vrucht, maar bevinden zich aan de buitenkant, in de pel: gemiddeld 200 per aardbei. 

Variëteiten - De smaak varieert naargelang de soort. Tussen de smaak van bosaardbeitjes en die van commerciëel gekweekte jumbo-aardbeien ligt een wereld van verschil. Commerciële soorten zijn het product van decennialange cultivatie, hier in Europa, maar ook elders. De veredeling kwam in 1714 in een stroomversnelling terecht toen een Franse botanicus Noord- en Zuid-Amerikaanse rassen met elkaar kruiste. Uit het huwelijk van F. virginia met F. chiloensis kwamen superieure rassen voort. 

Gezondheid - De aardbei is rijk aan vitamine C en ijzer. Zoals alle bessen bevat aardbei krachtige anti-oxidanten. Jammer echter dat sommige mensen allergisch reageren op de fijne haartjes van de pel.

Recepten