Ananas

Ananas (Ananas comosus) is een tropische vrucht, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De smaak van het vruchtvlees is zoetzuur en erg aromatisch. Ananas is bovendien ook heerlijk sappig. Daarom wordt de vrucht meestal rauw gegeten.

Gezondheid - De ananas is rijk aan vitaminen (vitamine C, bètacaroteen, vitamine E) en mineralen (kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium). Daarnaast werkt ananas erg zuiverend.
De ananas bevat ook het eiwit-verterende enzym bromelaïne, een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant, maar voornamelijk in de steel. Omdat verse ananas bromelaïne bevat, kan het niet gebruikt worden in gerechten met gelatine omdat het enzym de eiwitten (en dus de gelatine) afbreekt. Maar door deze eiwit afbrekende enzymen te verhitten wordt de samenstelling veranderd en kan het uitstekend gebruikt worden in combinatie met eiwitten. Bijvoorbeeld gelatine om een bavarois te maken. De kern van de ananas bevat kinine.

Gebruik - Tekenen dat een ananas rijp is: een aangename zoete ananasgeur, de ananas voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet en de middelste bladeren bovenop zijn makkelijk los te trekken.
Om een ananas te snijden, verwijder je eerst het kuifje en de steelaanzet. Vervolgens snijd je de ananas van boven naar beneden in de helft en beide stukken nog eens in de helft (bij een heel grote ananas eventueel in drie). Haal de harde kern weg. Maak het vruchtvlees los van de schil van de ananas.
Snijd het goede vruchtvlees nu in stukjes en schik op de ananasschil.

Bewaring - ananas is, net als ander exotisch fruit, erg gevoelig voor te lage temperaturen. Je bewaart hem dus best niet in de koelkast. Op kamertemperatuur is ananas nog enkele dagen houdbaar. Een in stukjes gesneden, bewaar je de ananas best wel in de koelkast in een gesloten bakje.

Recepten