bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
DEWASSENDEMAAN.be
bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
e93396a7-13ff-4a14-9249-30ad41727c9d.png

 

Boerderijbrief | Oktober 2018

 

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

DE OKTOBERMAAND VAN STEFAN

Hallo iedereen, mijn naam is Stefan. Ik ben één van de boeren op De Wassende Maan, een plek die ik ondertussen ook een beetje als mijn kind mag beschouwen. Lang geleden, ergens in de maand augustus van het jaar 1998, ontdekte ik deze plek voor het eerst toen ik op zoek was naar een stageplek voor de Landwijzeropleiding. Ik herinner me nog precies die dag alsof het gisteren was, het was als thuiskomen! Dit was waar ik al een aantal jaren naar op zoek was. Een plek waar ik samen met andere mensen aan een ecologisch en maatschappelijk verantwoord project mag werken. In deze tijden van smaak- en voedingsarmoede en allerhande voedselschandalen, blijkt nog maar eens des te sterker het belang van gezond geteeld voedsel en groenten in het bijzonder. Hieraan kunnen meewerken maakt dat het, zelfs na 20 jaar, nog steeds meer dan zinvol en uitdagend voor mij blijft!

Wat vliegt de tijd... 20 jaar dat zijn ruim 7000 dagen maar ook wel 80 verschillende seizoenen... Ongelooflijk als je het in dat perspectief plaatst! 80 verschillende fases die ik heb mogen doorlopen in het kweken van groenten en weinigen ervan waren identiek. Hoe zeer ons klimaat ook onder druk komt te staan en belaagd wordt door allerhande verschuivingen en polariseringen; de wisselingen en overgangen blijven voor mij een heel bijzonder aspect ervan. Met de herfstmaanden op kop. Wat zijn we afgelopen oktobermaand verwend geweest, het was genieten! Er is niets mooier dan een rijke oogst onder het mooie “lange” licht tijdens een frisse ochtendstond. Ik wens mezelf dan ook nog vele mooie oktobermaanden toe.

Vele groe(n)ten uit Astene!
Stefan

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

FROM SYRIA TO DEINZE

Op donderdagavond 15 november zetten de dames van From Syria to Deinze onze boerderijkeuken terug op stelten. Zin in een gezellig biodiner op De Wassende Maan waarbij je de Syrische keuken beter leert kennen? Niet twijfelen! Het wordt weer overheerlijk en gezellig.

Meer info en inschrijven

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

NIEUWE AFHAALPUNTEN

Nieuwe afhaalpunten voor onze biopakketten gesignaleerd! Je kan nu ook terecht bij GEC(Oxfam Wereldwinkel en restaurant Lekker Gec) aan Gent-Sint-Pieters en bij Old Castle inLochristi.

We zijn nog op zoek naar een locatie voor een nieuw afhaalpunt in Sint-Martens-Latem. Ken jij iemand of een zaak waar we misschien terecht kunnen? Alle tips en ideeën zijn welkom opkaren@dewassendemaan.be. Bedankt!

Heb je interesse om afhaalpunt te worden? > Hier vind je meer info

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

YOUCA ACTION DAY

Op 18 oktober hadden we er een collega-voor-één-dag bij: Fran. We deden namelijk mee aan de YOUCA action day! Wel 15.000 jongeren werkten die week één dag bij een bedrijf. Net zoals bij de andere jongeren, ging het loon dat Fran bij ons verdiende integraal naar het Ecuadoraanse jongerenproject van Plan International. Biopakketten maken, samen met Dirk onkruid wieden, in de winkel meehelpen: een eerste ervaring op (onze toffe) werkvloer én een goed doel gesteund...  twee vliegen in één klap!

Meer info

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png


WORD JE OOK AANDEELHOUDER?

Wist je dat meer dan 140 aandeelhouders hun financiële schouders onder onze coöperatieve zetten? Sinds dit voorjaar zijn we intensief op zoek naar nieuwe aandelen om innoverende toekomstplannen mogelijk te maken. Een groot succes, want onze bestaande én heel wat nieuwe aandeelhouders investeerden samen al meer dan 95.000 euro.

We gebruikten dit kapitaal voor de ecologische aanleg van een ruime parking met waterdoorlatende grasdallen aan onze biowinkel. Voor de akkers in Zulte investeerden we in een waterbevoorradingsinstallatie - juist op tijd voor het hitteseizoen. En achter de schermen werken we aan de ontwikkeling van software voor de modernisering van het pakkettensysteem en een nieuwe website.

Je leest het, we zitten niet stil. We hopen op 120.000€ aan vers kapitaal tegen eind dit jaar. Daarmee kunnen alle broodnodige investeringen voor software en logistiek in de pakkettenafdeling in 2019 verder tot uitvoer worden gebracht.

Wil je ook investeren in De Wassende Maan? Alle info over onze toekomstplannen en aandeelhouder worden vind je in volgende brochure. Of lees je graag eerst meer over onze coöperatieve?​

Meer info over deze kapitaalsverhoging

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png
aa00fb22-6fab-423e-9b21-412eee1909f1.png

- RECEPT -

 

CHOCOLADECAKE MET BIET
Aanrader van depothoudster Séverine uit Sleidinge

 
  • 250 g gekookte en gepureerde biet (geel/rood)
  • 300 g pure chocolade
  • 4 el cacaopoeder
  • 150 g rietsuiker (of andere zoetmaker)
  • 150 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el azijn
  • 90 g plantaardige boter of zonnebloemolie
  • 60 ml straffe koffie

Verwarm je oven voor op 180°C.

Hak 200 gr chocolade in stukjes en overgiet met de hete koffie om te laten smelten. Roer de boter onder dit warme mengsel. Deze mag zacht worden, maar niet volledig smelten.

Voeg de rietsuiker en cacaopoeder toe. Roer goed door. Voeg nadien nog 1 eetlepel azijn toe.

Meng de bloem met 1 eetlepel bakpoeder en roer dit door je beslag tot alles goed gemengd is. Hak de overige 100 gr chocolade in stukjes en meng ook door het beslag.

Stort het beslag in een ingevette bakvorm en bakken maar... Verlaag de temperatuur net voor je de cake in de oven stopt naar 160°C. Na 35 à 40 minuten is de cake klaar.

Smakelijk!

Wat is jouw lievelingsrecept met de groenten van De Wassende Maan? Laat het ons weten (eventueel met foto) op karen@dewassendemaan.be en wie weet verschijnt jouw recept in de volgende boerderijbrief!

 

5596cc97-409d-4bdc-b8ad-4d4670ca1722.png
DEWASSENDEMAAN.be
5596cc97-409d-4bdc-b8ad-4d4670ca1722.png