bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
DEWASSENDEMAAN.be
bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
e93396a7-13ff-4a14-9249-30ad41727c9d.png

Boerderijbrief | September 2018

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

DE FAVORIETE MAAND VAN CIES

Dit is de eerste keer dat ik een stukje in de boerderijbrief schrijf, dus ik zal me even voorstellen. Ik ben Cies, deeltijds boerin en deeltijds winkeldame op De Wassende Maan. Vaak passeert het busseltje peterselie, de krop sla of courgette die ik de dag ervoor nog zelf mee geoogst heb, langs de toonbank als ik in de winkel sta. Dan is de cirkel rond.

Het is herfst. Wat een prachtig seizoen! Heldere nachten, koude ochtenden, dampende velden bij zonsopgang, jezelf koesteren in de zon tijdens het oogstwerk. De laatste zomergewassen zoals tomaten, paprika en sla worden nog geoogst en daar zijn de eerste pompoenen, pastinaken en savooikolen al, wat een weelde! Dit is zonder twijfel één van mijn favoriete momenten van het jaar.

In de antroposofie, waar ook de biodynamische landbouw op gebaseerd is, wordt deze tijd de Michaëls-periode genoemd. Michaël, met zijn vurige zwaard, staat symbool voor het verslaan van de draak van de opkomende wanhoop, net zoals hij volgens de legende ridder Joris hielp de draak te verslaan. Na de intense en wervelende zomerperiode is het tijd om weer tot jezelf te komen en innerlijke moed te verzamelen voor de aankomende winter.

Herfstgroeten,
Cies

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

NIEUWS IN DE BIOWINKEL

Sinds kort zijn de openingsuren van onze biowinkel uitgebreid. Welkom van dinsdag t.e.m. vrijdag (9-18u30) en op zaterdag (9-16u) voor al jouw bio aankopen.

Winkelverantwoordelijke Annelies (rechts op de foto) zorgde ook voor een uitbreiding van ons assortiment met heel wat nieuwe bioproducten: huidverzorging, voedingssupplementen, glutenvrije producten,... Kom gerust eens piepen.

Heb jij jouw persoonlijke klantenkaart al aangevraagd aan de kassa? Je kan er mee sparen voor heel wat korting op je kasticket. Verzamel punten bij elke aankoop!

Meer info

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

PROBEER EENS EEN BIOPAKKET



ACTIE!

Probeer nu een abonnement op een biopakket en we overladen jou met toffe groentecadeau's*. We trakteren op een set van onze leukste groentepostkaarten én een kookboekje boordevol groenterecepten.

Ken je iemand die graag een proefabonnement zou uitproberen? Vertel het voort!

Meer info

 

* Geldig bij elk nieuw proefabonnement op een biopakket naar keuze, zolang de voorraad strekt.
 
BIOPAKKET VOOR STUDENTEN

Ben je meter/peter of ouder van een student op kot? Trakteer hem of haar op een goede start met een bio groenten- of fruitpakket voor studenten. Studentenvereniging Mizuna verdeelt onze kraakverse oogst aan kleine prijzen voor studenten in Gent. Voor een gezonde geest in een gezond lichaam! #kokenopkot #lekkerbio

Meer info
 
6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png


WORD JE OOK AANDEELHOUDER?

Wist je dat meer dan 140 aandeelhouders hun financiële schouders onder onze coöperatieve zetten? Sinds dit voorjaar zijn we intensief op zoek naar nieuwe aandelen om innoverende toekomstplannen mogelijk te maken. Een groot succes, want onze bestaande én heel wat nieuwe aandeelhouders (zoals Arno, rechts op de foto) investeerden samen al 95.000 euro.

We gebruikten dit kapitaal voor de aanleg van een ruime parking aan onze biowinkel, ecologisch met waterdoorlatende grasdallen. Voor de akkers in Zulte investeerden we in een waterbevoorradingsinstallatie - juist op tijd voor het hitteseizoen. En achter de schermen werken we aan de ontwikkeling van software voor een modernisering van het pakkettensysteem en een nieuwe website.

Je leest het, we zitten niet stil. We mikken op 120.000€ aan vers kapitaal tegen eind dit jaar. Daarmee kunnen alle broodnodige investeringen voor software en logistiek in de pakkettenafdeling in 2019 verder tot uitvoer worden gebracht.

Wil je ook investeren in De Wassende Maan? Alle info over onze toekomstplannen en aandeelhouder worden vind je in volgende brochure. Of lees je graag eerst meer over onze coöperatieve?​

Meer info over deze kapitaalsverhoging

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png
aa00fb22-6fab-423e-9b21-412eee1909f1.png

- RECEPT -

 

ANDIJVIE 'ARCHIDUC'
Een aanrader van pakketabonnee Marloes

Voor 4 personen:
  • 800 g andijvie
  • 250 g champignons
  • 400 g gekookte kikkererwten (150g ongekookt)
  • 400 ml (soja)room
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 el lookpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • olijfolie
Snijd de andijvie in repen van 5 cm. Spoel grondig. Stoof in olijfolie met peper, zout en nootmuskaat. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de gekookte kikkererwten met de sojasaus, het lookpoeder en de balsamicoazijn in een hete pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Roer zo weinig mogelijk. Schud liever af en toe de pan even op. Alleen zo bakken de champignons en kikkererwten mooi bruin (anders krijg je waterachtige slappe champignons).

Voeg de andijvie en de room toe en laat op laag vuur nog even pruttelen zodat de room de smaken goed opneemt en wat indikt. Is de saus nog niet zout genoeg, voeg dan nog wat sojasaus toe. Kruid met peper.

Serveer met een aardappelgerecht, toast, een vidé'tje (koninginnenhapje) of pasta. Smakelijk!

TIPS:
  • Je kan de andijvie vervangen door Chinese kool, witloof, paksoi of warmoes.
  • Je kan er ook een ovenschotel van maken. Meng met pasta of werk in laagjes met puree en gratineer eventueel met wat geraspte kaas in de oven.
  • Je kan dit gerecht ook verwerken tot een quiche. Mix daarvoor 100 ml sojamelk met 2 eitjes (of gebruik i.p.v. de eitjes 150 g zijden tofu) en een el maizena toe en meng onder het basisrecept. Giet in een kruimel-, blader- of zelfgemaakt deeg en bak op 200°C gedurende 20 minuten.
Heerlijk recept én tips van de kookblog Leentje Kookt.
5596cc97-409d-4bdc-b8ad-4d4670ca1722.png
DEWASSENDEMAAN.be