> Ontvang de boerderijbrief elke maand in je mailbox <
Nieuwsbrief
   

bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
DEWASSENDEMAAN.be
bfc000a8-cfa2-4ef5-9862-66c4fdc97864.png
e93396a7-13ff-4a14-9249-30ad41727c9d.png

 

Boederijbrief | Maart 2018

 

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

DAAR IS DE LENTE

 

De schoffels zijn gescherpt, de schuren opgeruimd. De jonge aanplant groeit zienderogen. De zon tussen de wolken en frisgroene jonge gewassen in de vers omgewoelde grond, wat een heerlijk zicht. Ook het onkruid profiteert van de zonnewarmte in de tunnels. De eerste schoffel-meters staan al op de teller!

We zijn nog niet aan de 'nieuw patatjes', maar in de glazen serre staat ons aardappelpootgoed alvast te kiemen. Zodra de akkers er iets minder nat bijliggen worden ze geplant. In de loop van juli kunnen we de eerste oogst lekkere Frieslanders verwachten.

 

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

BROOD MET EEN VERHAAL

De kogel is door de kerk! Voor ons nieuwe broodabonnement kozen we voor sociale bakkerij Compaan. Mensen die moeilijk aan werk raken krijgen bij Compaan een duurzame job en de kans om te tonen wat ze waard zijn. Zij bakken het bio zuurdesembrood met hart en ziel onder leiding van hoofdbakker William.

Zin in vers en smaakvol biobrood? Teken vanaf 16 april in op een broodabonnement! 

 

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

TUNNELPUZZEL

Na afloop van de crowdfunding schoten we meteen in actie. De beloningen werden deze week verdeeld over de afhaalpunten waar onze gulle schenkers ze kwamen oppikken.

Onze boeren gingen ook op zoek naar een tweedehandse tunnelserre en kwamen in Tielt terecht. Daar wordt deze week hard gewerkt aan de voorzichtige afbraak ervan. Binnenkort zal die hier op De Wassende Maan deskundig terug in elkaar gepuzzeld worden.

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

 

Vele handen maken licht werk. We zijn op zoek naar vrijwilligers voor allerhande activiteiten op De Wassende Maan. Van groenbeheer, het aanplanten van een nieuwe haag, de aanleg van een didactisch boerderijpad tot algemene werk- of opruimdagen. De eerstvolgende werkdagen gaan door op zaterdag 5 mei en 9 juni.

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Geef ons een seintje viakaren@dewassendemaan.be en laat ons weten welk soort werk je graag doet. Onze vrijwilligerswerking houdt je dan op de hoogte met de data van de komende activiteiten.

 

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png

IN DE KIJKER: VIA VÉLO

21 maart... de eerste dag van de lente, maar ook: de internationale applausdag voor fietsers! Niet alleen komen heel wat van onze medewerkers met de fiets naar het werk, al jarenlang worden onze ook fruitmanden voor bedrijven per fiets op verschillende werkplekken in regio Gent (door Cargo Vélo) en Deinze (door ViaVélo) geleverd.

Sinds december 2017 doen we er samen met ViaVélo nog een schepje bovenop. In Astene, Deinze en Petegem-aan-de-Leie kan je nu ook jouw bio groentepakket per fietskoerierthuisgeleverd krijgen. Bio fruit en groenten + eco fietstransport = 100% duurzaam!

Ook zin in een biopakket aan huis? ---> lees meer

6a8b6cc2-3086-4d9a-91b3-a47be3a9f2c4.png
aa00fb22-6fab-423e-9b21-412eee1909f1.png

- RECEPT -

 

GEKARAMELISEERD WITLOOF MET GRUYÈRE
uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

Tijdens de winter kweken we heerlijk grondwitloof op de boerderij.
De laatste witloofmaand is ingezet. Nog even volop genieten!

 
Voor 4 personen:
  • 1 el olijfolie
  • 20 g boter
  • 1/2 tl kristalsuiker
  • 4 stronkjes witloof, overlangs doormidden gesneden
  • 2 tl tijmblaadjes, fijngehakt
  • 200 g gruyère, in plakken (of taleggio)
  • 15g vers broodkruim
  • zout en zwarte peper
Verhit de oven tot 190°C. Zet een zware, ondiepe pan op halfhoog vuur. Voeg de olie, boter, suiker en een snuf zout toe en laat dit heet worden.

Leg de halve stronkjes lof op het snijvlak in de pan. Laat ze 3-5 minuten bakken, tot ze donkerbruin zijn. (Je moet dit waarschijnlijk in 2 porties doen, omdat het lof ruimte nodig heeft.) Neem ze van het vuur. Leg de halve struikjes in een niet te grote ovenschaal en leg ze dicht tegen elkaar aan met het snijvlak naar boven. Bestrooi ze met de helft van de tijm. Leg de plakken kaas op de struikjes en strooi de overgebleven tijm erover. 

Zet de schaal 8-12 minuten in de oven tot de kaas gaat borrelen. Neem ze eruit. Bestrooi het gerecht met het broodkruim en een beetje zwarte peper. Schakel de oven naar 200°C en bak het nog 5-7 minuten tot het broodkruim goudbruin is. Dien het gerecht heet op.

Smakelijk!

 

5596cc97-409d-4bdc-b8ad-4d4670ca1722.png
DEWASSENDEMAAN.be