Braambes

Braambes (Rubus fructicosus) behoort tot de familie der roosachtigen (Rosacea). De naam fungeert tegelijkertijd als waarschuwing: 'bramen' zijn stekelige voorwerpen.

Variëteiten - Weinig plantensoorten weten zich zo snel te verspreiden en op de onmogelijkste plaatsen te handhaven. Sommige variëteiten zijn ronduit agressief en vormen een bedreiging voor de plaatselijke flora (vooral de 'Himalaya'-variëteit is een gevreesde exoot). De Europese variant is dat veel minder en groeit bij voorkeur in natte gebieden. Zoals ook Rubus occidentalis of de Noord-Amerikaanse 'blackberry'.

Seizoen - Braambessen zijn in oktober klaar voor consumptie. 

Gezondheid - Deze vruchten hebben geneeskrachtige eigenschappen; in de oude Griekse beschaving maakte men gebruik van braambessen om wonden te helen. Ze werden echter in de eerste plaats gebruikt voor de behandeling van jicht, keelpijn en diarree (vanwege het constiperend effect van tannine of looizuur).
Van alle bessen zijn braambessen het vezelrijkst. Een kopje (150 gram) braambessen levert 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels. Meteen heb je ook 50% van de ADH vitamine C binnengespeeld. Om het gezondheidsplaatje te vervolledigen: er zijn nog enkele 'phytochemische' elementen aanwezig die de vorming van kankercellen tegengaan. Denk eraan tijdens de volgende boswandeling…

Recepten