Chayote

(Sechium edule) is een overblijvende, eenhuizige klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). 

De hangende groene vrucht is peervormig met vier ingesnoerde ribben, 5-8 × 7-10 cm groot en tot 1 kg zwaar. De vrucht bevat één plat, ovaal, wit, tot 5 cm lang zaad. Het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur en smaakt komkommerachtig.

Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya's bekend. De chayote wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt en in onze contreien in serres.

Bereiding - In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. Hoofdzakelijk wordt de onrijpe vrucht bereid door hem te schillen, van zijn zaad te ontdoen en vervolgens te stoven, te koken of te bakken.
Let wel op deze waarschuwing: het sap van de chayote, dat vrijkomt bij het schillen, werkt bij sommige mensen als een lokaal verdovingsmiddel. Je schilt de knol dus best met handschoenen aan (http://www.nutrition-and-you.com/chayote.html). 
De wortelknollen kunnen als zetmeelleverancier dienen door ze net als aardappels te bereiden.
(Bron: wikipedia)

Recepten