Romanesco

Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) of groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en heeft een geelgroene kleur.

Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de vorming van torentjes is het een veel decoratievere groente dan bloemkool en een mooi voorbeeld van een Fractal in de natuur. In Nederland werd romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vanaf 1986 vindt de teelt op grotere schaal plaats.

Bereiding - Romanesco kan je stomen of in heel weinig water koken (gedurende een drietal minuten) of stoven in olijfolie.

Bewaring - Het is een groente om vers te eten, want ze bederft snel. In de koelkast kan je een kool maximaal 2- 5 dagen bewaren.
Om in te vriezen verdeel je de romanesco in roosjes en schil je de stelen en snijze in stukjes (4cm), dan blancheren gedurende zo'n drie minuten.

Recepten