Sla

Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten die tegenwoordig rauw gegeten wordt. In de Romeinse tijd werd sla overigens nog gekookt omdat hij nog niet mals genoeg was. Er zijn veel verschillende typen sla. Typen die een krop vormen en typen die dat niet doen.


De langst gekende in onze contreien is de groene kropsla.

De bladeren van de eikenbladsla hebben de vorm van een blad van de Amerikaanse eik. Z'n smaak is pittig en een heel aparte, nootachtige smaak. De textuur is knapperig. Er is een rood ras en een groen.


Lollo Bionda is het groenbladige zusje van de meer bekende Lollo Rossa. Lollo Bionda is een van oorsprong Italiaanse sla met krullerige groene bladeren. Deze knapperige sla smaakt heerlijk zacht en heeft een zoetig aroma.

De ijsbergsla of ijssla is een slasoort die begin 20e eeuw in Californië (VS) geïntroduceerd werd onder de naam "Iceberg". Deze naam kreeg de soort vanwege het transporteren van de sla per trein van de west naar de oostkust waarbij voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla werd gedaan. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en veelal iets doorzichtig. De bladeren vormen een gesloten krop, de randen kunnen krullend uiteen staan maar kunnen ook strak om de krop 'gevouwen' zijn.

Recepten