Spinazie

Spinazie (Spinacia oleracea) is een ganzevoetachtige en groeit in de vorm van een rozet: de bladeren groeien direct uit de wortelstok. De plant is schietgraag en de bladeren moeten dus vroeg worden geoogst.

Gezondheid - Spinazie is licht verteerbaar, dus bijzonder geschikt voor kinderen, maar helaas door datzelfde publiek niet altijd even geliefd. Het is zeer rijk aan eiwitten. Ijzer vind je er ook wel in terug, maar slechts in beperkte hoeveelheden. Peterselie bijvoorbeeld bevat er een veelvoud van. Bovendien is ijzer in spinazie aan oxaalzuur gebonden, wat de opname door het menselijk lichaam bemoeilijkt.
Oxaalzuur zou trouwens ook calcium onttrekken aan het beendergestel, wat ooit voldoende reden was om tijdens het koken een stukje krijt aan de spinazie toe te voegen. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen wansmakelijk, ze zijn in normale leefomstandigheden ook volstrekt overbodig. Aan calcium heb je als volwassene niet zo gauw een gebrek. 

Bewaring - Een ongewenst chemisch proces kan zich wel voordoen wanneer bij lange bewaring nitraat wordt omgezet in kankerverwekkend nitriet. Je kan dit zien aan het verleppen van de bladeren. Daarom is het aan te raden deze groenten steeds zo vers mogelijk te eten. 

Recepten