Kaki

Kaki of sharonvrucht (Diospyros kaki) is de economisch belangrijkste Diospyros, die wordt gekweekt voor zijn vruchten. Het is een tot 15 m hoge, bladverliezende boom met een afgeronde, open kruin. Het hout van de kakiboom is evenals het nauw verwante ebbenhout zeer hard en wordt gebruikt voor de fabricage van meubels.
De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter.
Kaki-vruchten bevatten in harde toestand, zelfs wanneer ze al mooi oranje-rood gekleurd zijn, zeer veel tannine (looizuur), wat een bijzonder wrange smaak geeft. De vrucht moet daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zeer zoet en aromatisch. De zaden in de kaki scheiden een stof af die de tannines afbreekt. De kaki is eetbaar als hij helemaal zacht is en de schil donkeroranje.

Bewaring - Kaki's rijpen het best na op kamertemperatuur. Als je ze nog wat langer wilt bewaren kan je ze het best in de koelkast leggen en één tot twee dagen voor gebruik uit de koelkast op kamertemperatuuur leggen. Een rijpe kaki is boterzacht en het vruchtvlees is geleiachtig. De vruchten zijn erg kwetsbaar als ze rijp zijn, probeer daarom hard stoten en kneuzen te voorkomen.

Gebruik - Je kan de kaki halveren, eventueel de schil verwijderen als je die te hard vindt.

Gezondheid
Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 80 calorieën Koohydraten: 20 mg
Vit A: 3640 IU Calcium: 13 mg
Vit C: 12,6 mg Magnesium: 15 gram
Sodium: 3 mg
Potassium: 270 mg
(Bron: Wikipedia en www.exotenrecepten.nl)

Recepten