Kers

Kersen zijn de allereerste steenvruchten van het seizoen. Op de versmarkt vind je bijna uitsluitend zoete kersen (Prunus avium), meestal gaat het dan om de Bing-variëteit. Bing zag in 1875 het levenslicht in Oregon, VS.
Kerselaren voelen zich goed in gematigde streken. Tenminste, dat leidt men toch af uit hun hogere productiviteit. 's Winters willen ze niet teveel blootgesteld worden aan ijzige winden, terwijl ze 's zomers een fris briesje weten te appreciëren. Lake Michigan komt prima tegemoet aan deze verzuchtingen. Rond het meer zijn talrijke kerselaarboomgaarden aangeplant. De VS is hiermee uitgegroeid tot de grootste producent van kersen ter wereld. 

Gezondheid - Kersen hebben een laag caloriegehalte. Voor verwerking in gebak of voor inmaak maakt men bovendien gebruik van zure kersen (Prunus cerasus), waardoor ook het vetgehalte extreem laag is. 

Bewaring - Anders dan bij de meeste vruchten rijpen kersen niet meer van zodra ze geplukt zijn. Ze kunnen helaas wel rotten. Vrij gemakkelijk zelfs. Bewaar ze dus op een goed zichtbare plaats. 

Recepten