Kiwibes

Kiwibes of Actinidia arguta is een kleine kiwivrucht die volledig, dus met schil, kan gegeten worden en bevat, zoals de gewone kiwi, zoet vruchtvlees en een hoog gehalte aan vitamine C. De verschillende cultivars zorgen voor variatie in vorm en kleur van de vruchten. De langwerpige of ronde, onbehaarde vruchten hebben ongeveer de grootte van kruisbessen (ca 3,5 tot 5 cm lang).
De kiwivruchten die bij ons worden verkocht (Actinidia deliciosa, A. chinensis), zijn meestal geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Italië, of Frankrijk. Het zijn typische producten van warmere klimaten. De kiwibes daarentegen kan in België in openlucht geteeld worden. Voor deze plant, ook wel Siberische kiwi genoemd, heerst hier namelijk het ideale klimaat.
De aangenaam zoete bessen zijn bijzonder geschikt voor verse consumptie en voor verwerking.

Seizoen - Mits enkele teelttechnische maatregelen in acht te nemen, is het mogelijk een redelijke oogst te bekomen in de maanden september - oktober. Een belangrijk ecologisch (en economisch!) aspect is dat er weinig ziekten en plagen gekend zijn die de plant belagen.

Gezondheid - Kiwibessen zijn zeer rijk aan vitamine-C (102 mg/ 100 g vruchtgewicht). Ze zijn ook rijk aan de mineralen kalium (K), calcium (ca) en ijzer (Fe).

Recepten