Pompelmoes

Pompelmoes of grapefruit (Citrus Paradisi) behoort tot de familie van de wijnruit (Rutaceae). Over de precieze origine van deze citrusvrucht heerst de grootst mogelijke verwarring. Men jongleert met de termen pompelmoes, pomelo en grapefruit tot op het punt dat ze in eenheidsmoes vergaan. 
Pompelmoes bleef lange tijd een zonderlinge fruitsoort. Toen in de jaren '70 een Amerikaanse promotiecampagne startte rond het zogenaamde grapefruitdieet ging de vraag echter pijlsnel omhoog. Niet toevallig was de staat Florida rond deze tijd uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld (goed voor bijna de helft van alle productie). Ook Texas trachtte een plaats te veroveren op de markt.

Variëteiten - Omdat de teelt van witte en roze pompelmoes (voornamelijk Marsh en Thompson) echter niet rendabel bleek, gingen de Texanen op zoek naar nieuwe varianten. Zo ontstond Ruby met rood vruchtvlees. Het werd meteen een voltreffer.
Kenmerkend voor de succesvolle soorten in het algemeen is het feit dat ze nauwelijks of geen pitten bevatten en dat ze zeer zoet en sappig zijn. 
Een overzicht van de verschillende soorten citrusvruchten is te vinden op Wikipedia.

Gezondheid - Voor de bittere smaak van pompelmoes is natuurlijke kinine verantwoordelijk. Deze complexe stof wordt in de farmaceutische industrie scheikundig nagemaakt en als goedkoop geneesmiddel in de strijd tegen malaria ingezet.

Recepten