Recepten met tarwebloem

Pizza
Foccacia
Wit brood
Rozijnen/suikerbrood
Wafels
Gemakkelijke witte saus - Béchamel

PIZZA

  • 25 g gist 
  • 350 g witte bloem 
  • ½ tl zout 
  • 3 el olijfolie 
  • 175 ml water 

  1. Meng de ingrediënten tot een soepel deeg en kneed goed. Ga voor een 10tal minuten met de hand of met de deeghaken van je mixer. Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine.
  2. Laat het deeg rusten tot het verdubbeld is in volume. Rol maar uit, niet al te dun en beleg met je lievelingsingrediënten. Schuif vervolgens in een voorverwarmde oven op 180° en bak tot het deeg goudbruin is en het beleg gaar. 
  3. Als je het deeg te dun uitrolt, wordt het een harde koek. Dit pizzadeeg leidt niet tot een dunne, krokante pizza zoals bij de betere Italiaan, maar wel tot een soort lekker brood dat belegd is als een pizza. Ja, de Italianen hebben zo hun speciale bloem en speciale handeling… We laten die kennis voorlopig bij hen.

FOCCACIA

  • 30 g gist of 15 g droge gist
  • 500 g witte bloem
  • 50 ml olijfolie
  • 250 ml water
  • 8 g zout

  1. Maak van deze ingrediënten een deeg en kneed goed. Met de hand toch een minuutje of 10, of met de deeghaken van je mixer. Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine.
  2. Rol dit deeg op een met bloem bestoven plank. Doe het met bebloemde handen en duw het zachtjes min of meer plat tot je nog een ronde schijf van ongeveer 1,5 cm dikte overhoudt.
  3. Duw nu met wijsvinger overal gaatjes in het deeg. Dit bestrijk je vervolgens met olijfolie en strooi er wat grof zout over. Je kan ook kruiden toevoegen zoals rozemarijn of salie.
  4. Je legt dit op een bakplaat met bakpapier en je bakt de foccacia op 180° gedurende 25/30 min. Als het brood lichtjes afgekoeld is, snij je er taartpunten uit en eet je het met beleg, soep of wat je maar wil.
Top

WIT BROOD

  • 20 g gist of 10 g droge gist
  • 500 g witte bloem
  • 300 ml water
  • 8 g zout (2 koffielepeltjes)
  • 1 el boter of margarine

  1. Maak van deze ingrediënten een deeg en kneed goed. Mik op 15 minuten met de hand, of met de deeghaken van je mixer. Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine.
  2. Laat dit rusten tot wanneer het verdubbeld is in volume. Kneed nog een keer enkele minuten en maak er dan een mooi bolletje van. Leg dat in een bakvorm en laat opnieuw ongeveer 40 minuten rusten. Het volume zal weer verdubbeld zijn.
  3. Steek het brood dan in de oven op 180° en na ongeveer 35/40 minuten heb je een heerlijk vers brood.
Top

ROZIJNEN-/SUIKERBROOD

  • 20 g gist of 10 g droge gist
  • 500 g witte bloem
  • melk en 1 ei (samen 200ml)
  • 100 ml water
  • snuifje zout
  • 70 g suiker
  • 70 g boter
  • kaneel
rozijnen of parelsuiker, zoveel als je wil

  1. Maak van deze ingrediënten een deeg en kneed goed. Mik op een 15tal minuten met de hand, of met de deeghaken van je mixer. Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine. Voeg de rozijnen pas op het einde van het kneden toe, anders kunnen ze kapot gaan bij het kneden.
  2. Laat dit rusten tot het verdubbeld is in volume. Kneed nog een keer enkele minuten en maak er dan een mooi bolletje van. Leg dat in een bakvorm en laat opnieuw ongeveer 40 minuten rusten. Het volume zal weer verdubbeld zijn.
  3. Steek het brood dan in de oven op 180° en na ongeveer 35/40 minuten heb je een geurig vers rozijnenbrood. Heerlijk voor het zondags ontbijt of bij een lekkere feestbrunch.

WAFELS

  • ½ kg bloem
  • snuifje zout
  • snuifje kaneel
  • 2 grote eieren of 3 kleine
  • 1 lepel suiker
  • 12 g droge gist of 25 g verse gist
  • ½ l melk
  • ½ l water of spuitwater (voor een nog luchtiger deeg)
  • 125 g boter of margarine
  • (1 pakje vanillesuiker)
  1. Los de gist op in een half kopje lauw water. Roer goed tot een homogeen geheel. Breek de eieren en scheid eierdooier van het eiwit.
  2. Giet de bloem in een diepe kom, maak in het midden een kuiltje en strooi aan de rand van de bloem een snuifje zout. (Het is belangrijk dat het zout geen rechtstreeks contact heeft met de gist)
  3. Giet in het kuiltje de lepel suiker, de gist en de eigelen.
  4. Warm de melk en vetstof samen op, tot wanneer de vetstof gesmolten is en laat afkoelen tot een lauwe temperatuur.
  5. Roer in het kuiltje en neem voorzichtig telkens een beetje bloem mee.
  6. Giet de melk met vetstof geleidelijk bij de bloem en roer verder, terwijl je telkens meer bloem meeneemt.
  7. Je zal een dik deeg bekomen en giet vervolgens ook het water erbij tot wanneer je een beslag hebt dat niet al te dun is.
  8. Je kan nu de vanillesuiker toevoegen.
  9. Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg op het laatste ook toe.
  10. Laat dit deeg nu rijzen op een warme plaats tot wanneer het ongeveer verdubbeld is in omvang. (Zorg er dus voor dat je kom groot genoeg is)
  11. Vervolgens bak je de wafels in een wafelijzer. 
  12. Als ze gebakken zijn, kan je ze gerust nog een dag of twee bewaren op een koele plaats en opnieuw verwarmen. Als ze een beetje uitgedroogd zijn, besprenkel je ze met enkele druppels water vooraleer ze op te warmen.
  13. Traditioneel worden de wafels opgediend met boter en bruine suiker, maar alle andere beleg is ook lekker natuurlijk: siroop, confituur, fruit en slagroom.
 Top

GEMAKKELIJKE WITTE SAUS - BéCHAMEL

  • 30 g bloem
  • 40 g boter en margarine
  • 450 ml melk
  • peper en zout
  • laurierblad

  1. Doe de koude melk in een sauspan samen met de andere ingrediënten, een laurierblad geeft een lekkere smaak aan de saus, maar hoeft niet.
  2. Zet de pan op een gematigd vuur en laat het geleidelijk opwarmen terwijl je voortdurend roert met een klopper. De vetstof smelt en de bloem lost op. Als de saus tegen het kookpunt komt zal ze dikker worden.
  3. Eens het kookpunt bereikt, laat je de saus nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
  4. Proeven en eventueel bijkruiden, met peper, zout en eventueel muskaatnoot.
  5. Wil je een kaassaus: voeg dan op het einde 100 gr geraspte emmentaal, gruyère of parmesan toe.
Top