Zwarte knoflook

Neen, geen vreemde knoflookvariëteit. Neen, geen overtijdse knoflookteentjes. Maar wat is het dan wel? Zwarte knoflook is gewone, witte, knoflook die 3 tot 5 weken gefermenteerd werd bij 60 à 80°C. Tijdens dit fermentatieproces gebeuren er talrijke omzettingen, deze brengen de diepzwarte kleur, rijke smaak en verrassende geur van zwarte knoflook met zich mee. Er wordt niets, maar dan ook niets, aan de knoflook toegevoegd.

Zwarte knoflook ruikt en smaakt heerlijk, zij het niet meer naar look. Ergens op de achtergrond kan je nog wat look bespeuren, maar daarnaast herken je zoethout, galangawortel, bouillon en soja. En niet onbelangrijk, tijdens dit fermentatieproces komt ook die heerlijke umami-smaak naar boven! Wij zijn er helemaal weg van!

Die geurige teentjes blijken bovendien nog eens heel erg gezond te zijn ook! Knoflook op zich is reeds een bron van antioxidanten en andere goede stofjes, maar door het fermentatieproces reageren tal van suikers en aminozuren, dat resulteert dan weer in heel wat heilzame eigenschappen. Een van de belangrijkste omzettingen is deze van allicine naar S-allycysteïne. Hierdoor heeft de zwarte knoflook een bijna dubbel zo grote antioxidante werking, kunnen de antioxidanten uit zwarte knoflook beter opgenomen worden, werkt de knoflook cholesterol-verlagend, stimuleert ze het immuunsysteem en een goede bloeddoorstroming.

Je kan de zwarte knoflook net zoals gewone knoflook gebruiken, zij het met een ander resultaat uiteraard. Je kan er heerlijke dipsausjes en vinaigrettes mee bereiden, maar ook in warme marinades is de knoflook om bij weg te dromen. En wist je dat hij ook gewoon lekker is om op de boterham uit te smeren, of zelfs zo, als dropje te eten?

PS: En die lookadem blijft nog eens achterwege ook...

Recepten