Courgette

Courgette (Cucurbita pepo) behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer. Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika kennis maakten met de Cucurbitaceae of 'komkommerachtigen', waren er al honderden soorten en varianten tot ontwikkeling gekomen. Courgette was er één van.

Courgette is een warmteminnende plant. In warme zomers komen de fel-oranje bloemen in ijltempo van onder de woekerende bladeren tevoorschijn. Dit vruchtbeginsel groeit in enkele dagen uit tot een volwassen vrucht. Vergeetachtigheid bij de oogst wordt onverbiddelijk afgestraft: daags nadien is een volwassen vrucht verworden tot een zwaarlijvige, waterachtige kolos waar nauwelijks smaak in zit.

Anders dan bij komkommer moet het vruchtbeginsel van courgette bevrucht worden om uit te groeien tot een volwaardige vrucht. Daarom zijn de mannelijke bloemen van courgette onmisbaar (in plaats van hinderlijk of nadelig). Hyperkinetische bijen zorgen hier op onze boerderij voor bestuiving - zolang de boer uit hun buurt blijft.

Aan vrouwelijke bloemen geen gebrek. 'Courgette fleur' is trouwens een echte delicatesse, en wij moeten onszelf in bedwang houden om ervan te blijven. Aan de onderkant van de bloem groeien namelijk premature vruchtjes. Uiteindelijk worden de bloemen toch op natuurlijke wijze afgestoten, maar tegen die tijd zijn ze oud en verwelkt. 

Recepten