Groenlof

Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is een buitenbeentje dat de meeste kookboeken negeren. Onterecht, want uit onze populariteitsmeting bleek dat deze eerder bittere groente bij veel mensen wel in de smaak valt.

Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt.

Bereiding - Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree,  hespenrolletjes mee maken of gewoon rauw!

Bewaring - De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.

Recepten


Soep


Hoofdgerecht


Bijgerecht

Salades