Pompoen


Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).

Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu, onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. 

Variëteiten - Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt. De beste gekende Hokaido-variant is de oranje, eerder kleine pompoen. Maar wist je dat er ook Hokaido-varianten bestaan met een blauw-grijze schil? Deze Blue Ballet pompoenen zijn werkelijk heerlijk van smaak. Hokaido pompoenen hebben een vrij zoete smaak. Van Hokaido pompoenen kan je de schil mee consumeren.Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook de Sweet Mama, een hybride mergpompoen met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Vanbinnen is hij wonderlijk diep oranje tot geel. Ook deze Sweet Mama heeft een eerder zoete smaak. Ook van deze groene pompoentjes kan je de schil mee consumeren. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnenscheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'hetapenpoepje').

En van de Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse, heb je al wel gehoord. Deze Butternut behoortd tot de familie van de muskaatpompoenen. Deze worden allen gekenmerkt door een schil die uiteindelijk beige tot oranje wordt. Het is tevens een zeer taaie schil, je kan deze pompoen dus maar beter schillen voor gebruik! Ook de Muscat de Provence behoort tot deze familie. Muskaatpompoenen hebben een eerder nootachtige smaak.Het houdt maar niet op met al die pompoenvariëteiten, er bestaan ook nog spaghettipompoenen. Deze langwerpige, veelal gestreepte, pompoenen vallen uiteen in spaghettislierten na het garen. Je kan deze het beste halveren, besprenkelen met olijfolie, peper en zout, om ze dan 40 tot 50 minuten te garen in oven (200°C). Daarna kan je het vruchtvlees er uit schrapen met een vork, je tovert zo de spaghettislierten tevoorschijn!

Gezondheid - Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.

Bewaring - Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

Recepten


Soepen

Pampoensop (Zuid-Afrikaans pompoensoep)
Pompoensoep met pompoenchips
Pompoensoepje met geitenkaas
Pompoensoep met spaghettipompoen
Potaje (Algerijnse soep van rundvlees met bonen en pompoen)

Hoofdgerechten

Gevulde pompoen
Gevulde pompoen met risotto, lavas en gruyère
Pittige pompoencurry
Pompoen-risotto
Pompoenpizza
Pompoen-, maïs- en bonenstamppot
Spruitjes met pompoen en seitan

Bijgerechten

Butternut Squash
Gebakken pompoen met korianderzaad
Ovenschotel van pompoen, zoete aardappel en wortel
Pompoen-gnocchi

Nagerechten

Gluten- en suikervrije pompoensnickers
Pompoen-cake
Pompoenvla met vanille

Varia

Pompoen-crème
Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta
Zuid-Amerikaanse pompoentaart