Honingbes 

Heb jij ooit al gehoord van Japanse honingbes? Of van de meibes, Siberische blauwe bes, Haskap of blauwe beskamperfoelie? O'bio kweekt deze onbekende bessensoort op hun velden.

De bessen kunnen zo gegeten worden en hebben een frisse blauwe bessen smaak met een speciale 'toets' die typisch is voor de honingbes. Die speciale 'toets' heeft wel wat kers- of framboosachtigs. Je laat de bessen best goed (na)rijpen, hoe zachter de vrucht wordt hoe zoeter en lekkerder.

De bes komt oorspronkelijk uit Kamtchatika, in Oost-Siberië. Door trekvogels zijn de zaden verspreid geraakt verder in Rusland en tot in Japan. Zowel in Rusland als Japan werd er gestart met kweekprogramma's, veredeling en selecties van deze bes. Zo bestaan er nu veel zoetere variëteiten dan de oorspronkelijke bessen die vrij zuur waren en veel bitterstoffen bevatten. In Rusland en Japan is hij nog steeds een lekkernij! Vandaar ook de Japanse naam 'Haskap' die niet minder wilt zeggen dan 'vele geschenken aan een tak'. In het Noordelijk halfrond groeit de bes ook nu nog in het wild, in de boreale bossen, op veengronden en in gebergten. In West-Europa is de bes nog steeds bijzonder onbekend, hoewel hij ook hier zeer goed gedijt. In 2011 startte O'bio met de aanleg van een eerste plantage honingbessen, hiervoor volgden ze de veredelingsprocessen op de voet en kozen uiteindelijk voor een Japanse variëteit die vol en zoet is van smaak. En nu, anno 2015, is de eerste oogst er! De eerste oogst in heel Europa, by the way!

De honingbes groeit goed in koudere klimaten, en dus ook hier. Ook leuk aan deze bes is de vroege oogst ervan, nog voor de eerste aardbeien kunnen de eerste honingbessen al van de struiken geplukt worden. Vandaar ook de bijnaam 'meibes'. De plant en de bloemen zijn ook bijzonder winterhard, de bloemen kunnen temperaturen tot wel -5°C verdragen. En de struiken zijn bovendien ook zeer ziekteresistent. Alleen het plukken is wat minder, het is zeer arbeidsintensief doordat de bessen goed verscholen hangen onder het bladerdek.

De honingbes kan je ook tot één van die zogenaamde 'superfoods' rekenen. De bes zit bomvol mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. De honingbes bevat wel drie keer meer antioxidanten dan de 'klassieke' blauwe bes.

En je denkt het misschien spontaan bij het horen van 'honingbes', de struiken trekken ook heel wat bijen aan, een welgekomen bij-effect in deze tijden!

Smakelijk!