Kiemgroente

is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers.

Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers, daikonkers en Chinese bieslookkers.
Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden.

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa (=luzerne), die door teelt in de duisternis wit blijft. 

Gezondheid - Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten.

Bereiding - Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Men hoeft ze niet te wassen of te snijden. Je kan ze zo toevoegen aan tal van gerechten, zowel warm (op het einde toevoegen), maar vooral in slaatjes.