Kiwi

'Chinese kruisbes' is eigenlijk een meer correcte benaming. Ondanks het exotische voorkomen van kiwi, groeit de kiwiplant alleen in gematigde streken. Omwille van het heerlijke parfum en dito aroma begonnen de Chinezen rond 1600 deze vrucht voor het eerst te kweken. Daartoe moeten zowel vrouwelijke als mannelijke planten bijeen worden gebracht (de meest productieve verhouding is 1 mannetje t.o.v. 8 vrouwtjes). Het product laat wel even op zich wachten: 3 à 5 jaar heeft de plant nodig vooraleer de eerste vruchten tevoorschijn komen. Maar eenmaal de productie goed op gang is getrokken is er geen houden meer aan.

Variëteiten - In de 20-ste eeuw vond de fruitsoort ook in het Westen ingang. De VS (California) en Nieuw-Zeeland begonnen toen hun eigen variëteiten te kweken (de bekendste is 'Hayward'). Nieuw-Zeeland heeft het meest geschikte klimaat en groeide uit tot de grootste producent ter wereld. Ecologisch geteelde kiwi's uit Nieuw-Zeeland worden onder het Zespri™-label op de markt gebracht en hebben van mei tot december een marktaandeel van liefst 75%.
De kiwi's in de fruitpakketten van De Wassende Maan komen meestal van wat dichterbij, m.n. Italië of Frankrijk.

Gezondheid - Het moet gezegd dat kiwi een van de gezondste fruitsoorten is. Naast hoge concentraties vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) bevat het ook cholesterolverlagende pectine, aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, kalium, magnesium en is het een vetarme bron van vitamine E.

Recepten