Kokosnoot

Kokosnoot (Cocos nucifera) heeft een functie als frisdrank, als voedingsmiddel, als brandstof, als bodemverbeteraar, als bouwmateriaal, als grondstof voor allerlei gereedschappen, als onderdeel van wasmiddelen, van kaarsvet, van cosmetica, en zo verder. 

Gebruik - Elke kokosnoot heeft drie littekens op het houtachtige omhulsel die te vergelijken zijn met sluitknoppen, aangezien de schil op die plaatsen veel dunner is. De drie littekens samen vormen een soort apengezichtje ('cocos' zou zijn afgeleid van het Portugese 'macaco' en betekent 'aap'). Die littekens kan je doorboren met behulp van een schroevendraaier en een hamer of een boormachine. En de kunst bestaat erin toegang te krijgen tot het vocht.
Eenmaal je de kokosnoot hebt leeggedronken, begint het échte werk. Je moet nog steeds een harde noot kraken. Bijvoorbeeld door een mes in de opening te steken en de schil te doorklieven. Opgedeeld in stukken kan men gemakkelijker het vruchtvlees (het zogenaamde endosperm) scheiden van de vruchtwand (endocarp). Een kokosnoot is in feite één groot zaad omgeven door die houtige binnenste vruchtwand. Wij drinken of eten de voedselvoorraad van dat zaad op.

Video kokosnoot openen