Kruisbes of stekelbes

Stekelbessen (Ribes uva-crispa) of kruisbessen.
Bessenstruiken zijn compleet onberekenbaar. Niet alleen kan je er maar één keer per jaar van plukken, maar de vruchtjes zijn ook nog eens zeer gevoelig aan weersomstandigheden, ziektes en plagen. Dikke kans dat je eens een jaartje geen opbrengsten hebt, terwijl de afschrijvingen gewoon doorlopen. Wij kennen geen moeilijkere gesprekspartner dan de bessenkweker: elke dag moeten ze hun aanbod herzien. Wat vorige week nog in grote hoeveelheden beschikbaar was, is deze week misschien al niet meer presentabel.

Variëteiten - Al naargelang de variëteit geven de bessen een rode, gele, groene of witte blos. Sommige variëteiten hebben een borstelig behaarde huid, andere zijn dan weer glad. De bessen zijn slechts korte tijd verkrijgbaar, van half juni tot eind juli.

Bereiding- Kruisbessen hebben een zeer hoog pectinegehalte. Je kunt er dus gemakkelijk confituur van maken. Verwijder steelaanzet en bloesemkroon voor gebruik. Gebruik best stekelbessen die open gebarsten zijn. Halfrijpe stekelbessen hebben een dunnere pel en smaken lekkerder.
Stekelbessen verliezen bij het bakken veel vocht, leg onder de vruchten een laagje suiker en amandelen of verkruimelde koekjes. Doe meer of minder suiker bij de bereiding naargelang de rijpheid van de stekelbes. Een traditioneel Frans recept is makreel met kruisbessensaus. Kruisbessen heten in het Frans niet voor niets 'Groseilles Marquereau'

Recepten