Kurkuma of geelwortel

is een specerij, gewonnen uit de wortel van de plant Kurkuma (Curcuma longa).
De plant is verwant aan de plant waaruit gember gewonnen wordt.
Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. 

In de Oosterse cultuur wordt Kurkuma behalve als geneesmiddel of kruid ook wel als verfstof voor het kleuren van textiel gebruikt.
Uit de wortelstok wordt ook de kleurstof curcumine gehaald, die als kleurstof E100 is toegestaan in levensmiddelen.

Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur. 
De specerij is mild bitter van smaak. 

Gezondheid - Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking.

Bereiding - Verse wortel in stukjes of plakjes snijden en meekoken met gerechten. De stukken wortel voor consumptie verwijderen.
Kurkuma kun je uiteraard in Oosterse gerechten verwerken, maar ook in sausen, curry's, groenten, en om rijst geel te kleuren.