Moerbei

Moerbei (Morus) is een geslacht van tien tot zestien soorten bladverliezende bomen uit de moerbeifamilie (Moraceae). De planten komen van nature voor in de warm-gematigde streken en subtropische regio's van Azië, Afrika en Noord-Amerika. 
De vruchten zijn eetbaar en worden veel gebruikt in gebak en wijnen. Ook is er een uitstekende jam van te maken.

Variëteiten - De vruchten van de zwarte moerbei (van nature voorkomend in Zuidwest-Azië) en de rode moerbei (van nature voorkomend in oostelijk Noord-Amerika) hebben de beste smaak. De rode moerbei had aan het begin van de twintigste eeuw ook een relatief grote spreiding in Nederlandse tuinen. De vruchten van de witte moerbei (een Oost-Aziatische soort die op grote schaal is genaturaliseerd in stedelijke gebieden in oostelijk Noord-Amerika) hebben een andere smaak, die soms wordt gekarakteriseerd als smaakloos. 

Gezondheid - De rijpe vruchten, die nauwelijks verwijderbare vlekken veroorzaken, bevatten aanzienlijke hoeveelheden resveratrol, dat ook in druiven voorkomt en waarvan beweerd wordt dat het goed is tegen kanker en hart- en vaatziekten. Moerbeivruchten zijn uitermate bevorderlijk voor de spijsvertering.

Gebruik - Ze worden al duizenden jaren zowel gedroogd als vers gegeten.

Recepten