Eerlijke prijzen voor alle boeren. Email niet duidelijk zichtbaar? 
Bekijk deze email in een browser.
DEWASSENDEMAAN.be

INFOBRIEF WEEK 42 |  17 OKTOBER

UITGELICHT | INHOUD PAKKET | WEEKMENU

 

 

SCHENK JE PAKKET AAN HET GOEDE DOEL

 





De herfstvakantie komt eraan! 

Plan je enkele dagen verlof?
Denk op tijd aan jouw groentepakket!


 

 

 

Als je met verlof gaat kan je steeds je pakket naar een andere week verschuiven, door vrienden of familie laten ophalen, annuleren of ... wegschenken aan het goede doel

De Wassende Maan werkt samen met drie goede doelen: Vzw De TintenVzw De Sloep en Vzw Gezinsvervangend Tehuis Gandae. We schenken hen (via Foodsavers Gent) doorheen het hele jaar groenten ter waarde van de pakketten die jullie schonken. En daar laten we het niet bij. We doen er altijd nog een schepje bovenop!

Hoe? Geef ons een seintje dat je jouw pakket tijdens jouw vakantieperiode graag wegschenkt. Een hartelijke en welgemeende dankjewel voor jouw gulle schenking! Laat minstens 9 werkdagen voor je vertrekt iets horen via 09/386.98.79 of biopakket@dewassendemaan.be.

 

 

HERFSTVAKANTIE IN DE AFHAALPUNTEN

 

Ook onze afhaalpunten nemen enkele dagen verlof tijdens de herfstvakantie (30/10 t.e.m. 5/11). 

Gelieve je aan de afgesproken afhaaluren van jouw afhaalpunt te houden.

Opgelet! Voor enkele abonnees vinden volgende wijzigingen plaats:

     

     

    Abonnees in de WOLTERSLAAN (Sint-Amandsberg) dienen zich strikt aan de afhaaluren te houden. Haal je pakket op donderdag 2/11 af tussen 17-19u.

    Afhaalpunt DE PUNT (Gentbrugge) sluit op woensdag 1/11. Haal je pakket op donderdag 2/11 tussen 14-18u af.

     

     

    AARDAPPELACTIE

     

    Frieten! Of puree? Mmm, gebakken patatjes! Of aardappelgratin...

    De aardappeloogst is binnen én dit jaar bijzonder lekker! Zin om te proeven? Voor het eerst kan je zónder abonnement aardappelen van De Wassende Maan bestellen. Bestel snel en haal jouw patatjes op in een afhaalpunt naar keuze.

    Vanaf nu zijn er ook Raja (rode schil, kruimig, geschikt voor puree), Carolus (gele schil, rode 'ogen', kruimig, zéér geschikt voor frietjes) en Connect (gele schil, stevig kruimig, geschikt voor frietjes) aardappelen verkrijgbaar.

     

     

     


     

    LANG LEVE DE OOGST

     


    Op donderdag 16 november leert Magda Spilliers ons alles over verschillende technieken om groenten en fruit langer te bewaren. Je komt alles te weten over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen en fermenteren. Trek je keukenschort aan want we duiken samen de keuken in!

    De workshop kost 35€ en is beperkt tot 15 deelnemers. Schrijf je snel in via onze website!

     

     

     




    Donderdag 16 november, 19u30
    op De Wassende Maan

     

    JOUW PAKKET

     

    Onze B-, C- en M-abonnees vinden deze week een zakje sla in't pakket. Je krijgt een kleine kropsla (ze groeien niet meer zo groot op 't einde van het seizoen) en wat mizuna, een soort met een zachte mosterdsmaak. Ideaal om een gemengde salade te maken!
    Bijna iedereen ontdekt chioggia bieten in de groentemand. Je krijgt een mooi patroon van afwisselend rode en witte kringen of strepen, al naargelang de richting waarin je ze doorsnijdt.
    We kondigden krulpeterselie aan voor de B- en C-pakketten, maar verdeelden ook al een partijbladpeterselie met platte blaadjes. 
     

     

     

     

     

    Wie een B-pakket heeft smult van fruit met 100% faire prijzen voor de telers uit Zuid-Europa. De druiven enavocado's van The Food Hub zijn op alle vlakken om van te snoepen!
     

     
    In de fruitpakketten vind je bovendien ookpompelmoes van The Food Hub. De Conférence peren kochten we in bij Koen Van Eykeren, fruitteler in de Vlaamse polders van Watervliet. Lekker fruit zónder tussenkomst van de groothandel. Want rechtstreeks contact en eerlijke prijzen, daar gaan we voor.
    Het Europese avocado-seizoen is van start gegaan. Avocado's uit Zuid-Europa in plaats van de andere kant van de wereld, dat scheelt een pak in voedselkilometers. Dank je wel, The Food Hub!

     

     

     

     

    Mini groentepakket (M)

    € 8 / transparant klein

    Klein groentepakket (A)

    € 11 / rood klein

    Groot groentepakket (C)

    € 18 / blauw groot

    Gemengd pakket (B)

    € 15 / blauw klein

    Boerenkool * (DWM)
    Champignon wit (Chamrova)
    Prei (België)
    Sla * (DWM)

     

    Biet Chioggia * (DWM)
    Courgette * (DWM)
    Prei (België)
    Tomaat * (DWM)
    Venkel (België)


     

    Biet Chioggia * (DWM)
    Champignon wit (Chamrova)
    Peterselie krul * (DWM)
    Prei (België)
    Sla * (DWM)
    Savooi * (DWM)
    Zoete bataat (Staelens Luc)







     

    Biet Chioggia * (DWM)
    Peterselie krul * (DWM)
    Prei (België)
    Tomaat * (DWM)
    Venkel (België)

    Avocado Bacon (Frutorganic, via The Food Hub)
    Druif Italia (Italië, via The Food Hub)

     

    Fruit op het Werk (W)

     

    Fruitpakket (F)

    € 11 / papieren zak

    Extraatje (E)

    € 5 / papieren zak

    Aardappelpakket (P)

    € 5 / netzak  -  2.5 kg

    Appel Topaz (Van Eykeren)
    Druif Italia  (Italië)
    Clementine (Spanje)
    Peer Conférence (Van Eykeren)






     

    Avocado Bacon (Frutorganic, via The Food Hub)
    Druif Italia (Italië, via The Food Hub)
    Peer Conférence (Van Eykeren)
    Pompelmoes roze (Spanje, via The Food Hub)
     

    Artisjok (Frankrijk)

    Aardappel Frieslander * (DWM)

    Alles van gecontroleerde biologische teelt   * biodynamische teelt 
     ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

    Vooruitblik voor volgende week zie website woensdag vanaf 18u.

     

    - RECEPTEN -

    Wat hebben jullie al klaargemaakt met onze heerlijke boerenkool? Deze aardappelpuree metchampignons en boerenkool vormen alvast een topcombinatie.

    Een stevige pasta met ham, prei en kaassaus gaat er altijd in. Gratineer de pastaschotel nog even in de oven en het wordt vechten voor dat korstje!

    Chioggia bieten zijn echt te mooi om op te eten. En al zeker te mooi om te koken! Rauw komen de kleuren én smaken het best tot hun recht, zoals in deze chioggiacarpaccio (mm, het woord alleen al).

    Jeroen Meus noemt dit een "keigemakkelijke spaghetti met tomaat en courgette". En dat is zonder twijfel waar! Ideaal als het snel moet gaan.


     

    Frisse fingerfood met een oosters kantje. Het water loopt me al in de mond bij het recept voor deze Thaïse visburger met een salade van venkelen sinaasappel.

    De dagen worden korter, de donkere dagen komen eraan. Iedereen krijgt zin in echte winterkost, zoals deze lamsgigot met savooistoemp. Comfortfood voor een gezellige avond! 

    Ooit al een worteltaart, courgettecake of rode bieten-chocoladetaart gebakken? Ja hoor, het kan: zoet gebak waarin je groente verwerkt. Dezebrownies met zoete bataat zijn origineel enfoolproof. Krijg je ook al bakkriebels?



     

    Laat het smaken!

    Hannah

     

     - biodynamische teelt

    DEWASSENDEMAAN.be