DEWASSENDEMAAN.be

INFOBRIEF WEEK 12 |  21 MAART

UITGELICHT | INHOUD PAKKET | WEEKMENU

De lente is nog niet goed en wel begonnen of we kunnen de allereerste voorjaarsoogst al aankondigen: de babyleaf sla. Het is een mix van verschillende slarassen die kriskras door elkaar worden gezaaid en vervolgens heel jong worden geoogst, voor er zich een krop gaat vormen. Lekker, zo'n jonge groene blaadjes!

Wordt de komende weken vervolgd met nog meer groen en lekkers uit onze tunnels!

 

PAASVAKANTIE IN ZICHT

Daar is ze bijna, de paasvakantie (03/04-17/04). Vrijwel al onze afhaalpunten draaien volgens de gewone openingsuren verder door, met uitzondering van Kalken, De Pinte en Deinze: die sluiten even de deuren. Waar je dan wel je pakket kan afhalen, lees je op onze website en weldra ook in je inbox. 
 

Trek je er zelf op uit en kan je je pakket niet komen ophalen? Schenk dan je pakket aan een van onze drie goede doelen - vzw De Tinten, vzw De Sloep - Onze thuis en vzw GVT Gandae - of zet de waarde van je pakket om in een krediet bij onze webshop. Dat horen we graag uiterlijk 9 dagen op voorhand via biopakket@dewassendemaan.be. 


WEBSHOP

Primeur van eigen erf: postelein!
Van oorsprong is ie van India, maar ook onze zanderige grond in Astene weet de postelein bijzonder goed te smaken. Warmte heeft dit fijn smakende plantje ook nodig, maar de voorbije weken warmde de zon onze tunnels blijkbaar goed genoeg op om nu al postelein te kunnen oogsten. Of zouden het de warme zorgen van onze boeren geweest zijn, die de postelein zo goed hebben doen groeien? Een ijzer- en energierijk goedje is het, polyvalent te gebruiken in de keuken, in een salade, op de boterham, in een smoothie, in de soep,... 


 

Primeur van eigen erf: raapsteeltjes!
Raapsteeltjes, het klinkt wat sprookjesachtig, maar eigenlijk is het het jonge groen van verschillende koolsoorten. De knapperige steel en pittig smakende blaadjes maken het raapsteeltje tot het perfecte ingrediënt voor een hartige salade, maar ook in een lentestamppot doet deze groente het wonderwel. Het raapsteeltje is ook het basisingrediënt voor een typisch gerecht uit het Italiaanse Puglia, met orecchiette, olijfolie en pepertjes. Italië op je bord met een typisch Nederlandse groente, uit onze tunnels in Astene! 

 


JE PAKKET

We verklapten het al: onze boeren konden het eerste voorjaarsgroen oogsten! Voor A, B en C is er babyleaf sla, een slamix die voor de kropvorming wordt geoogst, wat veel smaak en vitaminen oplevert. 

En nog meer lentefris: komkommers vanEcoVeg. Ze vallen wat struis uit, waardoor EcoVeg ze niet langs de gewone kanalen verkocht kreeg. Maar wij vullen er graag de pakketten mee, want de smaak is goed en we konden ze aan een aardige prijs kopen, waardoor er een mooie portie van de andere groenten in het pakket kan! 

Verder hebben we voor iedereen prei van 't Goed ter Heule en misschien wel de (voorlopig) laatste rode bietjes van De Lochting. Van daar komen ook de blauwe raapjes voor de C-abonnees. 

We spotten ook Nederlandse paksoi (M en B), Franse bloemkool (A en C) en spinazie (C).

 

En dan een belangrijk bericht voor de abonnees van het extraatje: in de vooruitblik werden lenteraapjes en raapsteeltjes aangekondigd, maar die werden last-minute vervangen door witloof en radicchio. Een gouden combinatie voor een bitterzoete wintersalade of een idem ovenschotel, met knoflook, agavesiroop, rode wijn, balsamico. 


Voor de fruitpakketten wordt het stilaan wat zoeken. De Europese peren zijn niet meer te vinden en ook de appelvoorraden raken stilaan uitgeput. Al konden we voor deze week nog rode Topaz uit Nederland bemachtigen. Ook het sinaasappelseizoen loopt op zijn einde, maar we hebben toch nog een portie Italiaanse persappelsienen kunnen versieren. We vullen dit aan met ananas uit Costa Rica en fairtrade bananen uit Zuid-Amerika, die allebei per boot tot onze contreien kwamen. 
 

Ook de Belgische en Nederlandse aardappelvoorraad lijkt zowat uitgeput. Dus het werden Italiaanse Nicola-aardappelen deze week. Kraakvers zijn ze en o zo smaakvol!

 

Mini groentepakket (M)

€ 8 / transparant klein

Klein groentepakket (A)

€ 11 / rood klein

Groot groentepakket (C)

€ 18 / blauw groot

Gemengd pakket (B)

€ 15 / blauw klein

Komkommer (EcoVeg)
Paksoi (Nederland)
Prei ('t Goed ter Heule)
Rode biet (De Lochting)

Bloemkool (Frankrijk)
Komkommer (EcoVeg)
Prei ('t Goed ter Heule)
Rode biet (De Lochting)
Sla babyleaf * (DWM)

Bloemkool (Frankrijk)
Komkommer (EcoVeg)
Prei ('t Goed ter Heule)
Raapjes blauw (De Lochting)
Rode biet (De Lochting)
Sla babyleaf * (DWM)
Spinazie (Frankrijk)

Komkommer (EcoVeg)
Paksoi (Nederland)
Prei ('t Goed ter Heule)
Rode biet (De Lochting)
Sla babyleaf * (DWM)
Ananas (Costa Rica)
Appel topaz rood (Nederland)

Fruit op het Werk (W)

 

Fruitpakket (F)

€ 11 / papieren zak

Extraatje (E)

€ 5 / papieren zak

Aardappelpakket (P)

€ 5 / netzak  -  2,1 kg

Appel topaz rood (Nederland)
Banaan fairtrade (Zuid-Amerika)
Druif celebrations (Zuid-Afrika)
Peer williams (Argentinië)


 

Ananas (Costa Rica)
Appel topaz rood (Nederland)
Banaan Fairtrade (Zuid-Amerika)
Sinaas pers (Italië)
 

WItloof (België)
Radicchio (Italië)

Nicola (Italië)
Vastkokend

Alles van gecontroleerde biologische teelt   * biodynamische teelt 
 ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

Vooruitblik voor volgende week zie website woensdag vanaf 18u.

 

- RECEPTEN -

Wat suddert er in de potten van onze kokkin Hannah deze week?

Een Gentse hutsepot, zowaar, met raapjes en prei. Ga je liever voor veggie? Dan kan je het schapenvlees vervangen door seitan. Succes verzekerd! 

Al tonen de raapjes zich ook van hun beste kant in Ottolenghi's spicy raapjes met citroen en chili. Heerlijk met een notenburger en gierst erbij. 

En wat een combinatie, haloumi met spinazie! Een portie rijst bij en je hebt in een wip een compleet en smaakvol avondmaal. 

Ook al zijn de temperaturen wat zachter, op De Wassende Maan eten we elke dag soep. Deze week de bloemkoolsoep van Jeroen Meus. 


 

Een kleurrijke roerbakschotel scoort ook altijd goed, deze week met paksoi, noedels en tofu

Deze zalm met parelcouscous en komkommer-venkelsalade is een eigen recept van Hannah. En of dat smaakt! 

En ook van Hannah's gemarineerde rode bietjes blijven we maar eten. 

En voor die potige komkommer bedacht Hannah een heerlijke salade, ook in combinatie met rode biet. De mango in het recept kan je perfect vervangen door de ananas uit het pakket. 

En voor de abonnees van het extraatje tippen we deze extra lekkere bitterzoete salade van Ottolenghi. Inmiddels een klassieker die blijft smaken en verrassen!

 - biodynamische teelt

DEWASSENDEMAAN.be