DEWASSENDEMAAN.be

INFOBRIEF WEEK 16 |  18 APRIL

UITGELICHT | INHOUD PAKKET | WEEKMENU

Op onze akkers is het nu volop wieden geblazen, vooral tussen de aardappelen. De akkers die er nu nog blootjes bij liggen, worden deze week klaargemaakt om volgende week te beplanten, met onder meer bloemkool, broccoli en chinese kool. 

En jawel, de eerste aardbeien krijgen kleur! Wat zijn ze vroeg dit jaar, dankzij het mooie weer. Als dat zo verder gaat, duurt het niet lang meer voor ze in de pakketten verschijnen. 

Tegelijk kan het weer nog best grillig zijn, deze weken. Terwijl we dit schrijven, hagelt het en vorige week kregen we 's nachts de vriezeman nog op bezoek. Daar waren de jonge courgetteplanten niet blij mee. Gelukkig zijn ze beschermd door kleine tunnels, waardoor enkel de buitenste bladeren ervan langs kregen. Komt dus wel goed met die courgettes, als de nachtvorst verder uitblijft, tenminste.

 

JE PAKKET

Deze week oogsten we op eigen erf warmoes voor de A-abonnees, spinazie voor de B-pakketten, pijpajuin voor iedereen en drie soorten sla. Welke sla vind jij in je pakket? Kropsla, rode of groene eikenbladsla? Wij vinden ze in elk geval allemaal even lekker!  


De eerste Belgische rode paprika's zijn er in grote hoeveelheden en daar laten we jullie graag van proeven. We haalden ze bij EcoVeg in Assenede, waar de serres ecologisch verwarmd worden met restwarmte van een gascentrale, al deed het zonnige voorjaarsweer tot nu toe hen nog sneller rood kleuren. 

Verder is er andijvie van Blauw Kasteel, Belgische prei en wortelen, Italiaanse venkel en Spaanse broccoli in de pakketten de spotten. Onze kokkin Hannah tipt weer de lekkerste recepten!

De abonnees van het extraatje verwennen we met de eerste Belgische tomaten, ook vanEcoVeg én Belgische yacon! Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse zoete knol is bijzonder voed- en heilzaam, staat op de lijst van de superfoods en smaakt als een snoepje, met een vleug karamel en viooltjes. Rauw in een salade is de yacon op zijn best en zelfs nog beter dan dat gemarineerd op zijn Hannah's

In de fruitpakketten gaan we nog steeds multicultureel, de lente brengt in onze contreien weinig fruit voort. Dus kiezen we deze week voor ananas uit Costa Rica, kiwi's uit Italië, sinaasappels van Biovalle in Spanje en Nederlandse Elstar appels. Goed voor een bonte fruitsalade!

 

Mini groentepakket (M)

€ 8 / transparant klein

Klein groentepakket (A)

€ 11 / rood klein

Groot groentepakket (C)

€ 18 / blauw groot

Gemengd pakket (B)

€ 15 / blauw klein

Paprika rood (EcoVeg)
Pijpajuin * (DWM)
Prei (België)
Venkel (Italië)

Paprika rood (EcoVeg)
Pijpajuin * (DWM)
Prei (België)
Sla eik rood, eik wit of krop * (DWM)
Warmoes * (DWM)

Andijvie (Blauw Kasteel)
Broccoli (Spanje)
Pijpajuin * (DWM)
Prei (België)
Sla eik rood, eik wit of krop * (DWM)
Venkel (Italië)
Wortel (België)

Paprika rood (EcoVeg)
Pijpajuin * (DWM)
Prei (België)
Sla eik rood, eik wit of krop * (DWM)
Spinazie * (DWM)
Appel elstar (Nederland)
Mango amelie (Burkina Faso)

Fruit op het Werk (W)

 

Fruitpakket (F)

€ 11 / papieren zak

Extraatje (E)

€ 5 / papieren zak

Aardappelpakket (P)

€ 5 / netzak  -  1,8 kg

Appel elstar (Nederland)
Banaan Fairtrade ** (Zuid - Amerika)
Kiwi (Italië)
Mango amelie (Burkina Faso) 

Ananas (Costa Rica)
Appel elstar (Nederland)
Kiwi (Italië)
Sinaas Salustiana (Biovalle, Spanje)

Yacon (België)
Tomaat (EcoVeg)

Nicola (Italië)
Vastkokend, nieuwe!

Alles van gecontroleerde biologische teelt   * biodynamische teelt 
 ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

Vooruitblik voor volgende week zie website woensdag vanaf 18u.

 

- RECEPTEN -

Oh, wat ben ik fan van de Mexicaanse keuken, vooral van de chili's. Deze vegetarische chilivan Jamie Oliver vind ik fantastisch. Ik werk hem graag af met verse koriander, fijngesneden lenteui en zure room of guacamole. 

De prei verwerk ik deze week in een romigepreivelouté met postelein

Deze venkel-wortelsalade met linzen heeft haar roots in het Midden-Oosten. Lekker met kip of lamsvlees, met een vleesvervanger of gewoon zo!

Bloemkool en pasta, dat klinkt misschien niet meteen als een gouden duo, maar in dezefusilli met bloemkool en hazelnoten zijn ze werkelijk beste vriendjes. 

Deze frisse spinazie-, feta- en dillehummus is lekker als dip voor bij het aperitief, maar werkt ook perfect als broodbeleg. Feest in de lunchbox!
 

De caesarsalade is een klassieker en altijd een topper als lunch. De originele caesarsalade bevatte geen kip, dus voel je vrij om de salade al dan niet met kip te serveren. 

Nog een klassieker, revisited door de veggies:andijviestoemp met veggieworst en jus van uien. De veggieworst is huisgemaakt, maar kan ook vervangen worden door echte worst of hamburgers, natuurlijk. 

Yacon is een allrounder, die zowel in warme als koude gerechten in zijn sas is, maar wil je je smaakpapillen écht verwennen, dan tip ik graag deze yacon in sesam-shoyu marinade.  

De zachte smaak van warmoes laat ik in dezehartige taart graag volledig tot zijn recht komen. 

En het dessert van de week is... ananastaart met rum! Santé!

Hannah
 

 - biodynamische teelt

DEWASSENDEMAAN.be