Biopakket van dubbele waarde!
38e25c12-e521-4ab4-9943-caa4ae19fba9.png
DEWASSENDEMAAN.be
38e25c12-e521-4ab4-9943-caa4ae19fba9.png
4f9f8f31-1a5b-4085-b457-b3183d469a1e.png
d5dc3f08-d1ca-40fb-8a71-9cedfa28a102.png

PAKKETBRIEF VOOR WEEK 50 |  7 DECEMBER

0b888548-7a65-420d-a031-2d14fab3c7f4.png
 

Wie volgende week normaal een biopakket ontvangt, ontvangt een biopakket van dubbele waarde. 

Dit doen we ter compensatie van onze winterstop (zie ook onder voor meer info).

Tweewekelijkse abonnees die volgende week normaal geen pakket ontvangen, zullen in week 3 van 2019 een pakket van dubbele waarde ontvangen.

 

We verdubbelen niet zomaar de hoeveelheid, maar stoppen heel wat duurdere producten in jouw biopakket. Het wordt een biopakket deluxe, een bijzonder feestelijk pakket om extra van te genieten!

Je hoeft dus geen 2 bakken/zakken leeg te maken, maar 1 bak/zak zoals gewoonlijk.

TIP: Breng een extra stevige doos of tas mee om alle lekkernijen in mee te nemen.

De eindejaarsperiode is bijna in zicht. Denk jij ook al aan de feestdagen?

Naar aloude traditie houdt het pakkettenteam van De Wassende Maan even een winterstop tussen 22 december 2018 en 6 januari 2019 (week 52 en week 1). In deze periode worden geen biopakketten geleverd. Je ontvangt ook geen pakketnieuwsbrief in je mailbox.

 

 

We compenseren die kerst- en nieuwjaarsweek door in week 50 (2018) en week 3 (2019) per pakket waarop je geabonneerd bent, één pakket van dubbele waarde te leveren. Dit is een feestelijkbiopakket deluxe om extra van te genieten!

Wanneer ontvang jij je pakket van dubbele waarde? Ontdek het op onze website!

 

 


 
De boeren hebben voor alle abonnees een potje kruidige huisgemaakte witte zuurkool gemaakt van witte spitskool met peperbollen, mosterdzaadjes en jeneverbessen. Deze winterklassieker is heerlijk gezond. Weet je niet goed wat je er mee kan klaarmaken? Hier vind je heel wat inspiratie.

 

 
In de grote groentepakketten vind je deze mooie romanesco. De smaak doet denken aan bloemkool, het groene uitzicht aan broccoli. De prachtige vorm zal zeker ooh's en aah's doen weerklinken aan tafel.
 

Vers van ons veld komt deze frisse pittigedaikon. De smaak is gelijkaardig aan radijs. Geraspt of in fijne plakjes is dit dus heerlijk in een salade.
Nog meer lekkers van onze velden: zoete bataat. Geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, gekookt, gebakken of gefrituurd,.. lekker op duizend-en-één manieren! Bewaar ze niet in de koelkast (ze kunnen niet tegen vochtigheid), maar droog en koel zoals gewone aardappelen.

 

 
Winter = witloof! We stopten we dit witte goud in bijna alle groentepakketten. In afwachting van ons eigen grondwitloof kozen we al eens voor Nederlands hydrocultuur witloof. Sinds kort is deze teeltwijze ook toegelaten in de bio landbouw.
 

 

 


Ook het extraatje is volgende week éxtra speciaal. Het is zowaar een (bijna) volledig receptje! Met citroen, rozijnen, gember en Saint-Remy stoofpeertjes kan je dezeheerlijke stoofperenchutney maken. Zo'n potje is trouwens een ideaal kerstgeschenkje.
Wie fruit in z'n biopakket heeft zal een schaaltje gedroogde dadels ontdekken. Vol energie en lekker zoet om te snoepen tussendoor. Opgevuld met wat blauwe kaaszijn ze ook niet te versmaden als aperitiefhapje.
In het fruitpakket vind je rode granaatappel. Maar hoe haal je die pitjes er nu uit? Snijd de granaatappel dwars in twee helften. Leg de snijkant van de vrucht in je hand met je vingers gespreid boven een diepe schaal. Klop dan met de bolle kant van een houten lepel op de schil. De pitjes vallen er moeiteloos uit. Hier zie je een filmpje, het werkt echt!
 
Heb je volgende week normaal een volkorenbrood, dan ontvang je daarbovenop een zakje krokante havermoutkoekjes van Compaan. Voor wie een speciaal brood ontvangt voorzien we volgende week een heerlijk koekebrood en ook zo'n zakje havermout koekjes. Brood en koekjes worden samen in 1 grotere broodzak gestopt. Je hoeft dus maar één broodzak te nemen.
 

Haal je volgende week aardappelen af? Dan zal je een extra volle zak vastkokendeVitabella aardappelen vinden. Met de feestdagen in zicht komt deze dubbele hoeveelheid vast wel van pas.

 

Elke vrijdag ontvang je deze nieuwsbrief met een vooruitblik naar de inhoud van jouw pakket van volgende week. Opgelet: deze inhoud is onder voorbehoud van noodzakelijke wijzigingen!

Als er zich nog wijzigingen voordoen kan je die terugvinden op onze website onder de rubriek "In jouw pakket". De inhoud die je daar ziet geldt steeds als de meest recente versie.

 

Mini groentepakket (M)

€ 8,50 / transparant klein

Klein groentepakket (A)

€ 12,10 / rood klein

Groot groentepakket (C)

€ 19,80/ blauw groot

Gemengd pakket (B)

€ 16,80 / blauw klein

Daikon of rammenas * (DWM)
Kastanjechampignon (België, Patrick Braeckevelt)
Knolselder * (DWM)
Postelein * (DWM)
Wortel * (DWM)
Zoete bataat * (DWM)
Zuurkool * (DWM)

Daikon of rammenas * (DWM)
Kastanjechampignon (België, Patrick Braeckevelt)
Knolselder * (DWM)
Postelein * (DWM)
Witloof (Nederland)
Wortel * (DWM)
Zoete bataat * (DWM)
Zuurkool * (DWM)

Aardpeer, rood (België, Groenlofhof)
Kastanjechampignon (België, Patrick Braeckevelt)
Knoflook (Spanje)
Knolselder * (DWM)
Postelein * (DWM)
Raap, wit-blauw * (DWM)
Romanesco (Italië)
Witloof (Nederland)
Wortel * (DWM)
Zoete bataat * (DWM)
Zuurkool * (DWM)

Daikon of rammenas * (DWM)
Kastanjechampignon (België, Patrick Braeckevelt)
Knolselder * (DWM)
Postelein * (DWM)
Witloof (Nederland)
Wortel * (DWM)
Zoete bataat * (DWM)
Zuurkool * (DWM)

Appel, Topaz (België)
Dadels, gedroogd (Tunesië)
Kiwi, golden (Italië)

Fruit op het Werk (W)

 

Fruitpakket (F)

€ 12,10 / papieren zak

Extraatje (E)

€ 5 / papieren zak

Aardappelpakket (P)

€ 5 / netzak  -  4.2 kg

Appel, Topaz (België)
Clementine (Spanje)
Kiwi (Italië)
Peer, conférence (België)

Appel, Topaz (België)
Dadels, gedroogd (Tunesië)

Granaatappel (Spanje)
Kiwi, golden (Italië)

Peer, doyenne (België)
Vijgen, gedroogd (Turkije)

Citroen (Spanje)
Gember (Peru)
Rozijnen (Turkije)
Stoofpeer, Saint-Rémy (België, Koen Van Eykeren)

Aardappel Vitabella* (DWM)

Basis Brood

€ 3,2 / groen groot

Speciaal brood

€ 3,9 / groen groot

 

 

 

 

Volkorenbrood desem(Compaan)
Havermoutkoekjes
(Compaan)

Koekebrood gist
(Compaan)

Havermoutkoekjes
(Compaan)

 

 

Alles van gecontroleerde biologische teelt   *17a9134f-15f4-44aa-9ff1-38f7253e8f81.png biodynamische teelt 
 ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

Onder voorbehoud van eventuele noodzakelijke last minute wijzigingen.

 
4d6390f9-7526-41ad-8121-1d0f65f68e61.png

- RECEPTEN -

Knolselder en rode biet zijn perfecte voorbeelden van groenten die nu in seizoen zijn. Combineer deze twee in dezelamsnootjes met rode biet en knolselder en je hebt een feestelijk hoofdgerecht om U tegen te zeggen.

Ik kon het niet laten om een recept te delen voor choucroute nu er een heerlijke potje zuurkool in je biopakket zit. Het is niet voor iedereen weggelegd maar één keer per jaar kan zo’n echte traditionele choucroute me zeker bekoren. De aciditeit van de zuurkool snijdt door het vettige van al dat vlees en dan niet te vergeten een lepel scherpe mosterd erbij om het geheel perfect in balans te brengen. Mmmm!

Typische feestgerechten vallen vaak redelijk zwaar. Deze gepaneerde kalfslapjes met kappertjes, champignonsen pasta heeft een feestelijk tintje, maar valt heel wat lichter in de maag. Je kan je varkenslapjes makkelijk op voorhand al klaarmaken en dan op het moment zelf nog even laten doorwarmen in de oven. Zorg er dan wel voor dat je varkenslapjes niet volledig doorbakken zijn. Zo hou je een zacht en sappig stukje vlees over.

Ovenschotels blijven een heilige graal in mijn keukenrepertoire. Vooral door mijn ‘mealprepping’ gewoonte zijn ovenschotels echt niet weg te denken uit ons huishouden. Zo'n ovenschotel van zoete aardappel met (veggie) gehakt is dan ook een ideale maaltijd om je op te warmen aan het eind van zo’n bitterkoude dag zoals we ze de laatste tijd vaak gehad hebben.

Wat als je het deze feestdagen eens over een andere boeg gooit? Jouw boekje met klassieke feestrecepten blijft voor dit jaar in de kast liggen en we gaan eens de volledige andere kant op: Aziatisch! Het zijn niet alleen super smaakvolle gerechten maar ook lichte en meestal gezonde gerechten. Beginnen doen we met dit voorgerecht: misosoep met daikon.

Ons Aziatisch hoofdgerecht is van origine Koreaans en wordt bibimbap genoemd. Heb je daar ooit al van gehoord? Het is een schotel op basis van rijst met veel verschillende groentes zoals wortel, mooi gegroepeerd voor de presentatie maar éénmaal je gaat eten mag je je volledig uitleven en het gerecht volledig mengen. Door de saus apart te serveren maakt ieder het ook zo pittig als hij of zij het zelf wilt.

 

 

Of wat dacht je van een über Belgisch voorgerecht? Een paar weken geleden kwam mijn familie op bezoek voor de verjaardag van mij en mijn broer. Als voorgerecht maakte ik een tarte tatin van rode biet en rode ajuin die enorm in de smaak gevallen is. Fan zijnde van witloofga ik dat eens herhalen in deze tarte tatin van witloof.

Salades hoeven niet beperkt te blijven tot de zomer en daar ben ik heel blij om. Vaak is een frisse salade de ideale compagnon van een hartige stoofpot. Als kropsla niet meer in seizoen is dan zijn slaatjes op basis van rucola of winterpostelein de ideale vervanging. Zoals in dezewinterposteleinsalade met dadels en geitenkaas!

Knoflooksoep, ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ben wel geïntrigeerd. Laten we het eens proberen, waarom niet he? Die knoflookadem die nemen we er gewoon bij :-)

Nog een ander op-en-top Belgisch voorgerecht, deze keer met aardpeer en coquilles. Die zijn, geloof me, een match made in heaven. In het verleden maakte ik deze carpaccio van Sint Jakobsvruchten met puree van aardpeer al eens als voorgerecht, maar in plaats van de tartaar van coquilles gebruikte ik als garnituur gebakken coquilles en schijfjes bloedworst... Don’t knock it before you try it!

Stamppotten, ik hou er maar niet over op de laatste weken! Ik vind ze dan ook echt een heel veelzijdige en makkelijke manier om groenten te verwerken. Dit stamppotje van romanesco en raap is alvast een aanrader.

Zowel aardappelgratin als deze gratin vanaardappelen en raapjes met cheddar zijn beide hoog in koolhydraten. Maar, ze zijn ook de perfecte begeleiding van die feestelijke stoof- of ovenschotels die ik met jullie aan het delen ben.

Kerstavond spendeer ik altijd met mijn familie, om het jaar bij mijn tante of bij mijn mama. Dit jaar is het aan mijn mama. En naar aloude traditie is ze al in oktober begonnen met het uitdenken van haar kerstmenu, want het moet echt kloppen! Alleen twijfelt ze heel hard over haar dessert. Iets met citroenen… wat dacht je van deze citroencrostata's met limoncello, mama? Ik wil je gerust komen helpen!

Smakelijk!

Hannah​

 

17a9134f-15f4-44aa-9ff1-38f7253e8f81.png - biodynamische teelt

292a5cf8-ea21-4efe-b245-8145405980c9.png
DEWASSENDEMAAN.be