DEWASSENDEMAAN.be

INFOBRIEF WEEK 8 |  21 FEBRUARI

UITGELICHT | INHOUD PAKKET | WEEKMENU

 

Deze week verrijst de aardbeitunnel op ons erf. De aardbeiplantjes werden al in het najaar uitgeplant en kregen de vriezeman aardig wat keren op bezoek, wat zeker zijn vruchten zal afwerpen. Nu het wat warmer wordt, verwennen we ze graag nog met een extra warmteboost in de aardbeitunnel. Dat wordt straks smullen!

En jawel, deze week wordt het al-ler-laatste witloof geoogst! Even pauze nu om weldra alweer aan de slag te gaan met het zaaien van witloofpennen voor volgende winter.

 

VAN KROKUSSEN EN GOEDE DOELEN

 

Volgende week is het alweer krokusvakantie. Wie weet knijp je er wel een weekje tussenuit? Dan nog even deze laatste reminder om je pakket te annuleren of in te ruilen voor krediet bij de webshop. Dat kan alleen vandaag nog, want morgen gaan wij al aan de slag met het tellen, samenstellen en bestellen. En pakketten die vergeefs in afhaalpunten staan te wachten, dat strookt niet met onze filosofie. Dus graag snel een seintje. 

Ben je toch te laat met annuleren of beslis je last-minute om de laan uit te gaan, dan kan je alsnog je pakket aan een van onze goede doelen - De TintenDe SloepGvt Gandae - schenken. 

Voor alle wijzigingen slechts 1 adres: biopakket@dewassendemaan.be.

 


MIZUNA

Het is een andere benaming voor Japanse mosterdsla, het Japanse zusje van ons raapsteeltje. Maar Mizuna is ook de naam van de Gentse studenten die elke week bij De Wassende Maan een aardige partij studentenpakketten bestellen, die precies voldoende groenten en fruit bevatten om de kotweek gezond door te komen . 

Een mooi initiatief vinden we dat! We zijn blij op die manier ook onder de studenten een steentje te kunnen bijdragen aan de bewustmaking rond biologische, lokale en eerlijke voeding. Na de examenpauze van de voorbije weken vliegen de studenten er deze week opnieuw in, in die groentepakketten!
Meer weten? http://mizuna.be/


WEBSHOP

De eerste...
nieuwe oogst uit eigen land is in de webshop geland! Vier de lente die in aantocht is nu al op je bord, met een salade van rucola, radijs en komkommer! 

 

Zowat de laatste...
biologische Belgische pompoenen die nu nog verkrijgbaar zijn, zijn onze Sweet mama's van eigen teelt. Sla nu nog een voorraad in, je kan ze nog een hele poos goed bewaren. 

 


JE PAKKET

De lente wordt stilaan voelbaar, in de lucht en op het land. En daarmee ook in de pakketten. Deze week een fijne mix van groenten die zowel inspireren tot verwarmende stoofpotjes als tot frisse salades!

Van eigen erf nog een vleug winter deze week, met pastinaak, savooi, witte kool en het allerlaatste witloof dat te beurt valt aan het M-pakket. 

Voor A, B en C is er broccoli uit Spanje. De prijzen van de Spaanse producten zijn opnieuw aan het zakken en daar surfen we even prettig op mee. 

Verder zijn er champignons van Chamrova, prei van De Lochting, postelein van De Hogen Akkeren linzenkiemen van Kiemagro. Allemaal uit eigen land dus! 

De zachte blaadjes van postelein zitten boordevol vitaminen en mineralen, net als linzenkiemen. Een krachtig duo om rauw te verwerken in salades, broodbeleg of om last-minute aan soep of een stoofpot toe te voegen voor extra power. 

En nog zo'n duo dat het goed doet in rauwkost: de pijpajuin en yacon uit het extraatje. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse yacon is een zoete knol die bijzonder voed- en heilzaam is, een lage glycemische index heeft, een minimum aan calorieën telt én smaakt als een snoepje van stroop, karamel en viooltjes. 

 

 

Rauw is deze "zoete genezer" (de groente wordt ook ingezet voor de behandeling van diabetici) op zijn best en laat de delicate smaak zich het best savoureren, maar ook in een roerbakgerecht of stoofpotje misstaat ie heus niet. 

Het fruit dan. We bestelden granaatappels, maar we kregen Cox appels in de plaats. Dat maakt dat het fruitpakket twee appelsoorten bevat, die echter helemaal anders zijn in smaak en toepassing. De Cox appel is zachtzuur en laat zich perfect als tussendoortje knabbelen, maar voelt zich ook thuis in stoofpotten en ovengerechten, appeltaart, jam, chutney en appelmoes. Een kameleontisch appeltje dus. De Greenstar is een echte appel voor de dorst. Met zijn sappige, friszure knapperigheid is ie de geknipte appel voor in de boeken- of sporttas. Het vruchtvlees blijft ook na aansnijden zeer knapperig en verkleurt nauwelijks, wat de appel ook bijzonder geschikt maakt voor fruit- en andere salades. Appels, dat heb je eigenlijk nooit te veel, vinden we zo. 

Daarnaast ook nog sinaasappelen rechtstreeks van Valdibella en fairtrade bananen in het fruitpakket. Wie een baby in da house heeft, heeft meteen alle basisingrediënten voor een fruitpapje bij de hand. 

De Conférence peren in het B-pakket zijn in omschakeling. We geven graag een duwtje in de rug aan boeren die de overstap naar bio wagen. Het is geen gemakkelijke tijd, die omschakeling, maar we zijn zeker dat het loont en de juiste stap is!


 
 

Mini groentepakket (M)

€ 8 / transparant klein

Klein groentepakket (A)

€ 11 / rood klein

Groot groentepakket (C)

€ 18 / blauw groot

Gemengd pakket (B)

€ 15 / blauw klein

Champignon wit (Chamrova)
Pastinaak * (DWM)
Postelein (De Hogen Akker)
Witloof * (DWM)

Broccoli (Spanje)
Champignon wit (Chamrova)
Kiem Linzen (Kiem Agro)
Postelein (De Hogen Akker)
Savooikool * (DWM)

Broccoli (Spanje)
Champignon wit (Chamrova)
Kiem Linzen (Kiem Agro)
Pastinaak * (DWM)
Postelein (De Hogen Akker)
Prei (De Lochting)
Witte kool * (DWM)

Broccoli (Spanje)
Kiem Linzen (Kiem Agro)
Savooikool * (DWM)
Witloof * (DWM)
Appel Greenstar (België)
Peer *** Conférence (Nederland)

Fruit op het Werk (W)

 

Fruitpakket (F)

€ 11 / papieren zak

Extraatje (E)

€ 5 / papieren zak

Aardappelpakket (P)

€ 5 / netzak  - 2 kg

Ananas (Ivoorkust)
Appel Greenstar (België)
Clementine Nova (Italië)
Pompelmoes roze (Spanje)
 

Appel Greenstar (België)
Appel Cox (Nederland)
Banaan Fairtrade ** (Dom.Rep.)
Sinaas Brasiliano (Valdibella, Italië)

 

Pijpajuin (Egypte)
Yacon (Nederland)

Vitabella (België)
Vastkokend

Alles van gecontroleerde biologische teelt   * biodynamische teelt 
 ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

Vooruitblik voor volgende week zie website woensdag vanaf 18u.

 

- RECEPTEN -

Beginnen we met een in-een-handomdraai prei-mosterdsoep of gaan we voor een wat meer bewerkelijke Aziatische soep met witte kool en garnaaltjes, die meteen een volwaardig maal is? Witte kool en champignons worden in dit pittig soepje verrassend gecombineerd. En de pakketten bieden nog heel wat meer prettige combinatiemogelijkheden! 

Zoals deze rijstnoedels met gebakken champignons, pastinaak en wortel

Of nog: zeebaars met broccolipuree, prei en spekreepjes

Voor het witloof tippen we deze heerlijke, winterse romige polenta met gekarameliseerd witloof. Al zien we ook deze seitan-champignon-witloofcasserole wel zitten. En ook in combinatie met postelein komt witloof aan zijn trekken.


 

Deze zoet-zuur-bittere appel-witloofsalade met postelein en tempé is de perfecte match tussen lauwwarm gekarameliseerd witloof en de zachtknapperige postelein. Voeg er nog wat linzenkiemen aan toe voor een nootachtige touch of nog wat fijn gesneden yacon om het zoete verder te benadrukken en je swingt de dag door. 

Met een savooi kan je veel kanten op. Je kan er een stevige savooikoolgratin van maken en als je wat bladeren apart houdt dan kan je er mee aan het wrappen gaan. Ook de witte kool leent zich daar perfect toe. Blancheer de bladeren en vul ze dan met lekkers. Inspiratie zat met deze wraps van Jeroen Meus, of luxe falafel in wraps van witte kool of deze Thaïse detox wraps met romige tahindip. Vergeet hoe dan ook de linzenkiemen niet mee in je wrap te draaien!

En de yacon? Daar heeft mevrouw Kookeetleeftips en recepten voor à volonté!

 - biodynamische teelt

DEWASSENDEMAAN.be