Een heerlijk pakket van dubbele waarde.
Check ook www.dewassendemaan.be/eindejaar
Email niet duidelijk zichtbaar? 
Bekijk deze email in een browser.
DEWASSENDEMAAN.be

INFOBRIEF WEEK 3 |  16 JANUARI

UITGELICHT | INHOUD PAKKET | WEEKMENU

 

Op De Wassende Maan blikken we tevreden en met een glimlach terug op 2017. 't Was een jaar vol zalig lekkere groenten, hard labeur op 't veld, veranderingen, toekomstdromen en plezier. We sturen jou ook onze warmste en allerbeste wensen voor 2018! Laten we klinken op een vreugdevol jaar vol heerlijke verrassingen. Wij hebben er alvast zin in om jullie in 2018 opnieuw te laten genieten van onze pure, kraakverse en eerlijke groenten van eigen land.


Door jouw bijdrage aan onze crowdfunding kunnen we binnenkort starten met de heropbouw van één van onze twee ingestorte tunnelserres. Help je ons mee om de kaap van 40.000 euro te bereiken? Zo kunnen we ook de tweede opnieuw bouwen. Vele kleintjes maken één groot! Neem eens een kijkje op onze crowdfundingspagina https://www.kisskissbankbank.com/help-ons-een-nieuwe-tunnelserre-te-bouwen. Een bijdrage kan al vanaf 5 euro. In ruil voor jouw steun hebben we heel wat fijne beloningen in petto. Van harte dankjewel!
 
OPGELET --> Vanaf nu verzenden we de pakketbrief met de inhoud van jouw pakket van de week, info over de groenten en heel wat recepttips enkel nog naar actieve pakketabonnees*. Op het einde van elke maand mag je daarbij ook een boerderijnieuwsbrief verwachten, waarin je meer leest over het laatste nieuws van het veld, de boerentoeren van de maand, activiteiten op het programma en het leven op De Wassende Maan.
 
We wensen jou een heerlijk 2018!
 
Audrey, Boris, Dina, Dirk, Hannah, Joost, Niels, Karen en Sofie
 
*Ben je geen actieve pakketabonnee, maar ontvang je graag nog de pakketbrief? Dat kan. Laat iets horen via karen@dewassendemaan.be en we voegen je toe aan de maillinglijst.
 
 

 

 

PAKKET VAN DUBBELE WAARDE

Deze week ontvang je een pakket van dubbele waarde. Zo compenseren we onze winterstop in de eerste week van januari.

Je hoeft maar één bak leeg te maken zoals gewoonlijk. We verdubbelen namelijk niet zomaar de hoeveelheid, maar stoppen er heel wat duurdere producten in. Je mag dus een bijzonder feestelijk pakket verwachten, om extra van te genieten!

 

 Heb je nog vragen?

Alle info over onze eindejaarsregeling (winterstop) vind je op onze website 
of via 09/386.98.79 ofbiopakket@dewassendemaan.be.

 

MARKIES DE SALADE

Bij afhaalpunt Markies de Salade in Deurle is het afhaalmoment gewijzigd.

Vanaf deze week kan je daar je pakket afhalen op woensdag tussen 18 - 20u (ipv vroeger op dinsdag).


 

 

 

JOUW PAKKET

 

Onze oranje pompoensoorten zijn op het einde van hun Latijn. Pompoenen zijn traditioneel goede bewaargroenten voor de winter. Nu zit de maximale bewaartijd erop. Deze week mag je de laatste grote lading in de pakketten verwachten.
 

 
Zowel de butternut van vorige week als deoranje kastanjepompoen van deze week zijn dus om snel op te gebruiken. Ik weet zeker dat jullie er wel raad mee weten!

In het dubbel pakket van deze week stopten we heel wat verschillende groenten. Groenten voor een slaatje, een stoofpot,... of gewoon om nog even in de groentelade van je koelkast te kunnen bewaren. Zoals onze pastinakenbijvoorbeeld.


 
Met deze nootachtige rode aardpeer kan je alle kanten uit. Heb je een knolletje op overschot?Stop 'm eens in de grond, succes gegarandeerd!
Met rammenas van onze collegaboeren van De Kollebloem maak je in een handomdraai een fris winterslaatje.
 
Nog zo'n lekkere bewaargroente van eigen land:savooikool. Gebruik je hem niet in één keer op? Verwerk de kool dan blad per blad in plaats van doormidden te snijden. Zo blijft hij veel langer vers.

 
 

 

 

Misschien ken je deze alfalfakiemen beter onder de naam luzerne. Wist je dat de naam 'alfalfa' van het Arabische 'al-fac-facah' komt? Dit betekent 'vader van alle voedsel'. Ze zitten namelijk boordevol vitaminen (C!) en mineralen. Lekker én supergezond dus.
 
Wie een extraatje heeft zal zich verheugen opartisjok en romanesco. Deze groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en kan je stomen of kort in heel weinig water koken. Of lekker stoven in wat olijfolie.

 
In het fruitpakket vind je dieprodegranaatappel. Maar hoe haal je die pitjes er nu gemakkelijk uit? We geven jullie deze gouden tip mee. Snijd de granaatappel dwars in twee helften. Leg de snijkant van de vrucht in je hand met je vingers beetje gespreid boven een diepe schaal. Klop dan met de bolle kant van een houten lepel op de schil. De pitjes vallen er moeiteloos uit. Hier zie je een filmpje, het werkt echt!
 
Iedereen die fruit in 't pakket heeft zal ook een schaaltje gedroogde dadels ontdekken. Wat een traktatie! Een dipje in je energie? Eet een dadel en je kan er weer tegen.

In het aardappelpakket vind je onze Carolus aardappelen met gele schil en rode 'ogen'. Wil je ook eens aardappelen van De Wassende Maan in huis halen, maar heb je geen zin in eenabonnement? Via onze aardappelactie kan je aardappelen bestellen en gratis laten meeleveren in jouw afhaalpunt. Een aanrader!

 

 

 

Fruit op het Werk (W)

 

Fruitpakket (F)

€ 11 / papieren zak

Extraatje (E)

€ 5 / papieren zak

Aardappelpakket (P)

€ 5 / netzak  -  2.7 kg

Appel, gala (Italië)
Dadels, gedroogd (Tunesië)
Peer, conférence (Nederland)
Sinaasappel (Biovalle) 

Dadels, gedroogd (Tunesië)
Granaatappel, rood (Spanje)
Mandarijn (Italië)
Peer, concorde (Nederland)
Sinaasappel (Spanje)
Vijgen, gedroogd (Turkije)

Artisjok (Spanje)
Romanesco (Spanje)

Aardappel Carolus * (DWM)

Mini groentepakket (M)

€ 8 / transparant klein

Klein groentepakket (A)

€ 11 / rood klein

Groot groentepakket (C)

€ 18 / blauw groot

Gemengd pakket (B)

€ 15 / blauw klein

Aardpeer, rood * (DWM)
Champignon, kastanje (Braeckevelt)
Kiemen Alfalfa (Nederland)
Pastinaak* (DWM)
Pompoen, oranje * (DWM)
Rode kool * (DWM)
Spruiten * (DWM)
Veldsla ('t Rusthof)
 

Aardpeer, rood * (DWM)
Ajuin, rood (Hof te Muizenhole)
Champignon, kastanje (Braeckevelt)
Kiemen Alfalfa (Nederland)
Pastinaak* (DWM)
Pompoen, oranje * (DWM)
Rammenas (De Kollebloem)
Spruiten * (DWM)
Veldsla ('t Rusthof) 

Aardpeer, rood * (DWM)
Champignon, kastanje (Braeckevelt)
Kiemen Alfalfa (Nederland)
Paprika, rood (Marokko)
Pastinaak* (DWM)
Pompoen, oranje * (DWM)
Rammenas (De Kollebloem)
Savooikool * (DWM)
Spruiten * (DWM)
Veldsla ('t Rusthof)
Venkel (Italië)
Witloof * (DWM) 

Aardpeer, rood * (DWM)
Ajuin, rood (Hof te Muizenhole)
Champignon, kastanje (Braeckevelt)
Pastinaak* (DWM)
Pompoen, oranje * (DWM)
Spruiten * (DWM)
Veldsla ('t Rusthof)
Witloof * (DWM)

Appel, gala (Italië)
Dadels, gedroogd (Tunesië)
Sinaasappel (Spanje)

Alles van gecontroleerde biologische teelt   * biodynamische teelt 
 ** biologisch én fairtrade *** in omschakeling naar biologische teelt 

Vooruitblik voor volgende week zie website woensdag vanaf 18u.

 

- RECEPTEN -

Dit recept voor aardperen met tomaat en tofu-feta is een vegan variatie op een recept van Yotam Ottolenghi. Mmm!

Kip cacciatore is een klassieker in de Italiaanse keuken. Cacciatore betekend ‘jager’ in het Italiaans en in de keuken wijst dat op een bereidingswijze met veel kruiden, uien, tomaten en soms wijn. In deze versie vind je ook champignons en pompoen.

Kool wordt meestal warm gegeten. Hier verwerk je witte en rode kool in frisse en knapperige salade. Werk af met wat sinaasappelpartjes en je hebt meteen een lekker winterslaatje op tafel.

Spruitjes en butternutpompoen uit de oven... Heerlijk als bijgerecht bij een stukje gebakken vlees of vegetarisch stoofvlees. 

Ik ben enorm fan van tortilla’s. Deze tortilla's met een vulling van rammenas en witloof zijn eens helemaal anders dan anders!

Heerlijk als dip bij een aperitief of gewoon als beleg op een broodje met een handvol verse rucola. Deze paprikadip is in 1, 2, 3 klaar!

Saffraanrisotto met vis en venkel. Of hoe je op een doordeweekse dag een klein feestmaal op tafel kan zetten...


Het kan niet winterser worden dan deze quiche met reblochon, spek, ham en savooi. Comfortfood ten top om lekker mee binnen te blijven.

Pastinaak in taart!? Ja hoor, pastinaak is van nature zoet en combineert dan ook perfect met sinaasappel in deze verrassende pastinaaktaart.

Parfait van peer en granaatappel is een feestelijk winters nagerecht. Je kan het ook in de diepvries bewaren om af en toe eens een stukje van te snoepen.Laat het smaken!
Hannah

 - biodynamische teelt

DEWASSENDEMAAN.be