Peer

De peer (Pyrus communis) wordt, net zoals appel (Malus domestica), ondergebracht in de categorie van het hardfruit. Terwijl de Vlaming jaarlijks gemiddeld twintig kilogram appelen eet, blijft de consumptie van peertjes hangen op twee à drie kilogram per persoon. 

Variëteiten - Stoofpeer was lange tijd de enige in zijn soort en heel populair. Tot in de negentiende eeuw kon men in Europese steden gebakken peer gewoon op straat kopen. 
Appel- en perenbomen waren tot in de late middeleeuwen bijna uitsluitend in kloostertuinen te vinden. De eerste echt gecultiveerde beurré of handperen ontstonden in Frankrijk en Italië, na kruisbestuiving van wilde soorten. Verschillende toprassen vloeiden uit deze experimentele fase voort: Williams, Doyenné, Conférence,…
Een overzicht van heel wat perenrassen is te vinden op Wikipedia.

Seizoen - Dankzij nieuwe technieken kunnen de meeste soorten nu goed bewaard worden en zijn ze bijna het hele jaar door beschikbaar, uitgezonderd in het voorjaar. Peren worden meestal onrijp geoogst, omdat ze zo een gunstiger rijpingsproces doormaken. Aan het steeltje kan men best voelen of een peer goed rijp is.

Recepten