Selder

Selder (Apium graveolens L.) laat zich smaken in een verkwikkende soep, maar je kunt er ook vele andere bereidingen mee verbeteren. Om maar iets te noemen: mosselen smachten naar selder als ze het warm krijgen.

Snijselder, bleekselder, groene selder, ze behoren allemaal tot dezelfde familie. Zelfs knolselder en peterseliewortel vullen het lijstje graag aan.

Bewaring - Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren, in een plastic zakje in de groentela van de frigo kan je selder het beste bewaren.

Bereiding - Vooraleer de selder verwerkt wordt, moet je deze eerst grondig spoelen. Het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes wordt afgesneden. De blaadjes bovenaan kan u net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Bleekselder kan door zijn zachtere smaak ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. Selder kan u koken, stoven of roerbakken.

Gezondheid - Een klein stukje rauwe selder langzaam opkauwen voor het ontbijt verbetert de afscheiding van de verteringssappen (speeksel, maag- en darmsap) en dus de spijsvertering.

Thuiscomposteerders kunnen selder (en walnootbladeren) ook gebruiken in hun compostvat. De sterke geur zou fruitvliegjes afschrikken.

Recepten