Sinaasappel

Sinaasappel is een verbastering van China's appel. Maar ook in 't Latijns heet de vrucht Citrus Sinensis, wat toch meer geloof doet hechten aan de Chinese herkomst. Hoewel onzekerheid heerst omtrent de preciese ontstaansgeschiedenis van de sinaasappel, staat vast dat dit soort fruit reeds millennia werd gecultiveerd in Azië vooraleer de Europeanen er dankzij de kruistochten kennis mee maakten. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Chinezen vele generaties lang de beste variëteiten geselecteerd om de oorspronkelijk bittere vrucht te transformeren tot zoete sinaas, een product dat intussen wereldwijd populair is.

Variëteiten - Vooral de blonde soorten navel en valencia en de gepigmenteerde soorten moro, tarocco en sanguinello zijn bekend bij het grote publiek.
Maar ook de naam jaffa doet bij de meeste mensen een belletje rinkelen. Jaffa roept bij Palestijnen echter eerder pijnlijke herinneringen op van een glorierijk verleden, toen Yafa (de Arabische benaming) een bloeiende havenstad was. In het begin van de twintigste eeuw groeide dit stokoude kuststadje ('Yoffi' in het Hebreeuws) uit tot een van de belangrijkste Arabische havensteden. Rond de stad legden de Palestijnen enorme sinaasappelboomgaarden aan. De jaffa-sinaas werd grotendeels naar Europa geëxporteerd en kreeg er zijn naam en faam. Tot in mei 1948, toen het Israëlische leger de stad binnenviel. Sindsdien nam het aantal Palestijnse inwoners stelselmatig af en kwam de oude stadskern helemaal in de schaduw te staan van het vlakbijgelegen Tel Aviv (gesticht door Joodse immigranten in 1909). Jaffa werd in 1950 ook officieel ingelijfd door Tel Aviv.
Citrusproductie is big business. Ook de Amerikanen kwamen het groeipotentiëel van de citrushandel al spoedig op het spoor. In Florida, maar ook in Texas en Californië, kwam in relatief korte tijd een omvangrijke citrusindustrie tot ontwikkeling. In de jaren '70 investeerde men hiervoor zwaar in irrigatieprojecten.
Brazilië trachtte eveneens een graantje mee te pikken van de citrusmarkt, maar stoot tot op heden op grove handelsbeperkingen van de VS. Het gros van de Braziliaanse sinaasappelen verdwijnt in de (minder lucratieve) verwerkingsindustrie en wordt voornamelijk gebruikt voor de aanmaak van sinaasappelconcentraat.
Een overzicht van de verschillende soorten citrusvruchten is te vinden op Wikipedia.

Recepten