Wortel

Wortel is de meest gegeten groente in België. In Nederland spreekt men veeleer van 'peen', maar zowel Belgen als Nederlanders hebben het over één en dezelfde variant: oranje wortel.
Er bestaan echter ook paarse wortelen. En het is ook vroeger zo geweest. In de Middeleeuwen at men in de Arabische wereld vooral paarse wortelen, in Europa gaf men de voorkeur aan gele wortelen. Jawel, gele wortelen. Oranje wortelen bestonden toen eenvoudigweg niet. Zo'n 400 jaar geleden pas zag de oranje wortel het levenslicht en wel na eeuwenlange cultivering van de gele variant. Dat was dus geen simpele kruising tussen gele en rode wortel (ja, die bestaat ook!).

Gezondheid - De verschillende kleur betekent niet dat die wortelen ook verschillend smaken. De meeste varianten hebben ongeveer dezelfde typische wortelsmaak (zegt men). Het betekent wel dat ze andere pigmentstoffen aanmaken. Van oranje wortelen weten we: bèta-caroteen zorgt voor de kleur. De inname van bèta-caroteen is goed voor onze gezondheid. Het menselijke lichaam zet die stof namelijk om in vitamine A. Een cruciale voedingsstof, onder meer voor het goed functioneren van ons gezichtsvermogen en het helpen voorkomen van hartziekten en kanker. 

Recepten