BOERDERIJBRIEF

BOER Matthias

Hallo allen,

Elke keer opnieuw als het aan mij is om de boerderijbrief te schrijven denk ik: wat moet ik nu toch weer neerpennen? En dat terwijl ik dagenlang zou kunnen vertellen over het "boeren". Ik zet me aan de computer en plots treedt er een writers-block op.

Ik begin graag met ons bodemleven, waarover zo ongelofelijk veel valt te vertellen (en nog steeds te ontdekken). Het is een complex netwerk van micro- en macro-organismen dat ervoor zorgt dat elke plant kan gedijen. Het zal jullie misschien al wel zijn opgevallen, trouwe lezer, dat wij boeren het vaak over het bodemleven hebben? Enkele van de redenen hiervoor zijn:

  • Een gezond bodemleven is het beginpunt van een goede, gezonde productie van groenten.
  • Het ware bodemleven is nog steeds grotendeels onontdekt, zoals bv. de interactie tussen schimmel en bacterie, tussen bacterie en de rhizosfeer ,...


Uiteraard zijn er al zeer belangrijke ontdekkingen gedaan die ons een beter beeld geven hoe wij met de bodem moeten omgaan om haar levendig en veerkrachtig te houden. Maar toch zou je verwachten, omdat we al millennia lang landbouw bedrijven, dat de werkwijze van een gezonde bodem vandaag grotendeels 'uitgeklaard' zou zijn. Niets is minder waar. Het is tot op vandaag nog steeds niet helemaal te verklaren hoe de boom de sapstroom tot helemaal in de bovenste blaadjes krijgt, hoe en met welke middelen mycorrhizale schimmels communiceren met de rhizosfeer van de boomwortel, precies op welke manier de groente zijn spoorelementen opneemt, etc. Mensen die meer weten van de bodem dan mij, zouden me misschien tegenspreken, maar ik daag je uit. Want heel veel onderzoek naar de complexe relaties in de bodem is er nog niet gebeurd. Gelukkig kennen we als bioboer wel de grote en belangrijke lijnen. En net die aan die grote lijnen proberen wij onze teeltwijze af te stemmen.

In november haalden we de laatste teelten van het veld en uit de tunnels in Astene.  Van op onze akkers in Zulte zullen er zeker tot maart nog groenten te oogsten zijn. Een winterrust zit er niet in dit jaar. Er is veel te bespreken, te vernieuwen, te veranderen. Gelukkig merken we als boeren ondersteuning en begrip van iedereen die op De Wassende Maan werkt.

Een organisatie als deze is te zien als een spinnenweb. Wanneer er aan 1 draadje wordt getrokken beweegt het volledige web. Dat lijkt alsof het voor problemen kan zorgen, maar het zorgt eerder voor een nog sterkere samenhang tussen de verschillende departementen van ons bedrijf. Dit is omdat je beseft dat niemand alleen staat of alleen kan staan in een organisatie. We proberen zorg te dragen voor mekaar. Zo'n synergetische organisatie als deze, waarin iedereen ook samen nadenkt over de toekomst, staat volgens mij dan ook sterker in z'n schoenen als het gaat over economische en ecologische ontwikkelingen.

Met de winter voor deur is het tijd om aan de toekomst van De Wassende Maan te denken. Er zijn enkele belangrijke beslissingen genomen de afgelopen maanden. Sinds een tweetal maanden zijn we met externe begeleiding bezig met een strategisch proces. We dachten na over de huidige marktontwikkelingen (dalende koopkracht, concurrentie van 'groot-bio', gestegen energieprijzen, klimaatcrisis,..), maar ook over hoe we nu verder gaan met de boerderij. Aan de hand van klantenenquêtes waarop velen van jullie enthousiast hebben gereageerd, maken we nu een nieuw teeltplan op. Vroeger waren het vaak de boeren die beslisten wat er op het veld ging komen, nu wordt er veel meer gekeken naar wat onze klanten graag willen.

Want jullie, onze klanten, zijn onze levensader, onderschat dit absoluut niet. Zonder jullie geen verkoop, zonder verkoop geen inkomen, zonder inkomen geen boerderij, boeren of medewerkers van De Wassende Maan. Ik wil dan ook graag verder gaan dan het woord 'klanten'. Jullie zijn meer een community voor ons. Mensen die bewust voor biodynamische voeding kiezen zijn niet breed gezaaid ;-). Daarom wil ik graag nog eens benadrukken dat jullie (en dit is geen charme offensief) ervoor zorgen dat deze kleine oase kan blijven bestaan. Hierbij wil ik jullie ook zeer graag bedanken en uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen op de boerderij. Laat het nu net zijn dat we een Wintermarkt organiseren op 9 december, dus allen daarheen!

Wat velen onder jullie nog niet weten is dat wij sinds begin dit jaar een samenwerking zijn aangegaan met bio bloemenboerin Anaïs. Een goedlachse, harde werker die een opleiding heeft genoten bij Landwijzer en helemaal klaar is om in het boerenleven te vliegen. Zij pacht een perceel van De Wassende Maan waarop ze voortaan de mooiste biologische bloemen gaat kweken. In 2023 start het eerste plukseizoen. Anaïs is nu in volle voorbereiding, zo heeft ze bv. net 15.000 (!) bloembollen in de grond gestoken en alles gemulcht, klaar om de winter in te gaan. Onze velden zullen dus een beetje meer kleur krijgen. Reden te meer om dit prachtige veld vanaf volgend jaar te komen bezoeken en een "bloemekee' te geven aan u jullie naasten (of aan jezelf :-) )! Bloemenwij is de naam van haar project en we zijn enthousiast om Anaïs hier hopelijk vele jaren te verwelkomen op De Wassende Maan. Hou alvast haar website, facebook en instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van al dit bloemennieuws.

Deze brief weerspiegelt altijd een beetje wat er momenteel in mijn cranium omgaat. Van teelttechnieken tot economische ontwikkelingen waardoor we moeten vernieuwen, tot het prachtige, ondergewaardeerde bodemvoedselweb, tot nieuwe samenwerkingen en het verfijnen daarvan tot zoveel andere zaken die ik nu niet direct in deze brief verwerkte. Ik weet zeker, als ik straks op baan naar huis ben, dat ik nog aan zoveel extra zal denken waarover ik had kunnen vertellen. Maar wees gerust, er zullen nog vele boerderijbrieven verschijnen. Hopelijk zitten jullie er al op te wachten :-).

Ach, waar een bioboer dezer dagen toch allemaal niet aan moet denken! Maar goed, uitdagingen stimuleren ons om verder te denken, en niet onbelangrijk, om onze eigen boerderij onder de loep te nemen en te verbeteren waar nodig.

Voor degenen onder jullie die meer te weten willen komen over onze bodem kan ik jullie enkele boeken aanraden:

  • Het bodemvoedselweb ( Jeff Lowenfels)
  • Verweven leven ( Merlin Sheldrake)
  • Mycelium running ( Paul Stamets)
  • Quality agriculture ( John Kempf) 

Ik zou er nog 100 meer kunnen noteren, maar deze zijn alvast een essentiële must voor eenieder die meer wil leren over ecologie, en in verlenging daarvan, landbouw.

"Open your mind and senses, embrace nature and happiness will follow" - M. Vanschoorisse

Groet,
Matthias