Andijvie op Portugese wijze

ingrediënten
  • 1 andijvie
  • 100 g boter
  • 1 el citroensap
  • peper
  • 4 eieren
  • 4 kabeljauwmoten (van 250 à 300 g)
  • 3 tomaten
  • ½ el citroensap
  • 12,5 cl olijfolie (extra vierge)
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 35 g tomatenpuree
  • zout
  • ½ tl Provençaalse kruiden
  • 100 g emmentaler (geraspt).
Bereiding
  1. Maak de andijvie schoon, blancheer ze in kokend gezouten water en laat uitlekken. Laat de andijvie gedurende 5 minuten stoven in boter en kruidt met peper, zout en citroensap. Schep alles over in een beboterde ovenschotel.
  2. Pocheer de vis mootjes halfgaar, laat ze uitlekken en schik ze op de andijvie.
  3. Kook de eieren 10 minuten tot ze hard zijn, laat ze afkoelen en pel ze. Snij ze overlangs in twee en schik langs de rand van de schotel.
  4. Dompel voor de tomaten coulis de tomaten even onder in kokend water, de pel verwijderen, halveren, ontpitten en pletten met een vork.
  5. Voeg het citroensap, de kruiden, het peper & zout toe en pureer het geheel met de mixer. Onder voortdurend roeren de olie druppelsgewijs toevoegen tot een gebonden saus wordt bekomen. De tomatenpuree door de saus roeren en afwerken met het gehakte basilicum.
  6. Overgiet de schotel met de tomaten coulis en kruidt met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  7. Bestrooi met geraspte kaas en laat het geheel 10 minuten gratineren in een hete oven of onder de grill.

 

Door Libelle Lekker