Baba Ganoush

ingrediënten
  • 2 aubergines, ca. 500 g
  • 2-3 tenen knoflook, ongepeld
  • 1 tl zout
  • 75 g tahin (sesampasta), lekker romig opgeklopt
  • 25 ml olijfolie
  • 50 g labneh of dikke yoghurt
  • gehakte munt
  • granaatappel pitjes
  • sumak
Bereiding
  1. Verwarm de oven tot 200 °C
  2. Prik met een vork gaatjes in de aubergines.
  3. Hou de aubergines boven een vlam van je fornuis, blijf langzaam draaien tot de schil rondom zwartgeblakerd is. Als je geen gasvuur hebt kan je de aubergines ook in de oven laten grillen op de hoogst mogelijke temperatuur. Draai ze wel regelmatig om, zodat ze gelijkmatig grillen. 
  4. Leg de aubergines op een bakplaat, met de tenen knoflook erbij. 
  5. Zet ongeveer 40 minuten in de oven, of tot ze in elkaar gezakt en heel zacht zijn. 
  6. Snij de aubergines in de lengte open, schep het zachte vruchtvlees in een vergiet boven een kom, gooi de schillen weg. Pel de tenen knoflook. Strooi de helft van het zout op de aubergine, roer goed, laat 15 minuten staan om het vocht eruit te laten lekken. 
  7. Stort de aubergine met de zachte tenen knoflook op de plank en hak ze fijn. Giet het vocht uit de kom, doe de gehakte aubergine erin en roer de rest van het zout, de tahin en de olijfolie erdoor. 
  8. Voeg de labneh toe en meng goed.
  9. Serveer de baba ganoush op een bordje en strooi als afwerking de munt, granaatappel pitjes en sumak erover. Serveer als dip bij wat flatbread of pita brood.

 

door Hannah Dequeker