Gegratineerde boerenkool met rookworst

ingrediënten
  • 250 gr rookworst in plakjes
  • 1 1/2 kilo aardappelen
  • 300 ml melk
  • 75 g boter
  • 750 g boerenkool (grof gesneden)
  • 4 tomaten (in blokjes)
  • 1 ei (los geklopt)
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • zout en peper
Bereiding
  1. Kook de aardappelen in een pan met een bodem water en zout afgedekt in ongeveer 25 minuten gaar.
  2. Verwarm intussen de ovengrill voor.
  3. Smelt 50 g boter in een pan en smoor hierin de boerenkool met tomaat, zout en peper afgedekt ongeveer 10 minuten op zacht vuur.
  4. Verwarm melk met de overige boter in een steelpan.
  5. Giet na ongeveer 20 minuten de aardappelen af, stamp deze met een pureestamper tot puree en roer de warme melk door de puree.
  6. Roer het ei door de warme aardappelpuree.
  7. Schep de boerenkool met tomaat door de aardappelpuree.
  8. Breng de boerenkoolstamppot op smaak met zout en peper.
  9. Schep de helft van de stamppot op de bodem van een ovenschaal.
  10. Verdeel de plakjes rookworst over de stamppot.
  11. Schep de overige stamppot over de rookworst.
  12. Strooi geraspte kaas over de boerenkoolschotel en laat deze onder de grill gratineren tot het gerecht een bruin korstje heeft.

 

door Jerryke