Gepofte zoete aardappel met prei en pittige oreganoyoghurt

ingrediënten
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 preien, het groen verwijderd
  • ¼ savooikool (= groene kool), de harde kern verwijderd en in reepjes
  • 1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
  • 2 tl rijstazijn (of balsamicoazijn)
  • 2 tl sojasaus
  • 100 g Griekse yoghurt
  • een heel klein teentje look, geperst
  • ½ tl gedroogde oregano
  • een grote handvol rucola
  • 1 el pompoenpitten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar schil ze niet! Verwijder eventuele lelijke plekjes met een mesje. Leg de aardappelen in de schaal en plaats 40 minuten in de oven.
  2. Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.
  3. Snijd de prei in de lengte in 4 en hak vervolgens in stukjes van ongeveer een centimeter. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Roer af en toe om, maar ook niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar eigen smaak.
  4. Tijd om alles samen te stellen! Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open. Schep er de teriyaki groenten in en werk af met een grote schep Griekse yoghurt, wat rucola, pompoenpitten en wat scheutjes.

 

door Karola's Kitchen