Geroosterde aubergine met zwarte knoflook, pijnboompitten en basilicum

ingrediënten
  • 5 middelgrote aubergines
  • 120 ml olijfolie + wat extra
  • 150 g naturel yoghurt
  • 10 g basilicumblaadjes
  • 20 g pijnboompitten (geroosterd)
  • grof zeezout en zwart peper
  • 50 g gepelde zwarte knoflookteentjes
  • 1 1/2 tl harissa 
  • 1 tl granaatappel melasse
  • 2 1/2 el citroensap
  • 1/4 tl gedroogde chili vlokken
  • 1/2 tl cacaopoeder
  • 50 ml olijfolie
Bereiding
  1. Verhit de oven tot 220°C
  2. Snijd elke aubergine overlangs doormidden en dan elke helft overdwars. Snijd elk stuk in parten van circa 3 cm breed en 10 cm lang en doe ze in een grote ovenschaal met de olijfolie, 1 el zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles goed en verdeel de stukken aubergine met het vel onder, over twee met bakpapier beklede bakplaten,zorg dat ze niet te vol liggen. Rooster de aubergines circa 40 minuten in de oven tot ze heel gaar en goudbruin zijn. Haal de bakplaten uit de oven en laat de aubergines afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten voor de dressing met 1/4 theelepel zout in de kleine kom van een keukenmachine. Mix het geheel circa 2 minuten tot het een mooie gladde puree is.
  4. Doe de aubergines in een grote mengkom. Voeg de knoflookdressing toe en meng alles rustig met de hand: de aubergines moeten met de dressing worden bedekt zonder volledig uiteen te vallen. Laat ze, als er genoeg tijd voor is, een uurtje trekken. Spreid de yoghurt uit op een grote schaal of op borden en schik de aubergine parten erop. Bestrooi met basilicumblaadjes en pijnboompitten. Sprenkel er nog wat olijfolie over en dien ze op.

 

Uit 'Nopi' door Yotam Ottolenghi