Gevulde pompoen met risotto, lavas en gruyère

ingrediënten
  • 1 pompoen
  • 250 gram risotto rijst
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortels 
  • ½ knolselderij
  • 2 stengels selderij
  • 1 glas champagne
  • 3 el olijfolie
  • 6 dl bouillon
  • 4 el slagroom, licht opgeslagen
  • 15 blaadjes lavas
  • 5 blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel pijnboompitten, licht geroosterd
  • 125 gram oude Gruyère, geraspt
  • sojasaus
  • zout & peper
Bereiding
  1. Deksel van de pompoen afsnijden en pitten en draden verwijderen.
  2. De binnenkant bedruppelen met soja en bestrooien met zout en peper, 1 uur laten marineren.
  3. Alle groenten schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  4. Oven voorverwarmen op 210°C.
  5. Olijfolie verhitten en hierin sjalot, knoflook en groenten laten zweten zonder te laten kleuren.
  6. Rijst toevoegen en even meebakken, blus af met champagne.
  7. Even zachtjes laten koken en vervolgens, met ongeveer 1 dl tegelijk, de bouillon toevoegen, tussendoor steeds laten koken tot de bouillon is opgenomen. De rijst is nu bijna gaar.
  8. Pijnboompitten, lavas, basilicum, lavas en Gruyère door de risotto roeren en op smaak brengen met peper en zout, als laatste de geslagen room door de rijst mengen.
  9. Pompoen vullen met risotto, deksel erop en ongeveer 1 uur in de oven.
  10. Schep de risotto op voorverwarmde diepe bordjes en schep steeds wat pompoen mee.