Granaatappelcheesecake met pistache

ingrediënten

Voor de bodem:

  • 225 g petit beurre koekjes
  • 50 g pistachenoten, geroosterd
  • 100 g roomboter, plus extra voor het invetten

 

Voor de vulling:

  • 1,25 kg roomkaas
  • 340 g fijne suiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 5 middelgrote eieren

 

Voor de toplaag:

  • 200 ml granaatappelsap
  • 100 g fijne suiker
  • 15 g pectinepoeder
  • 1 granaatappel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 210 °C.
  2. Vet een spring- of taartvorm met losse bodem van 25 cm in met boter en bekleed met bakpapier.
  3. Hak de koekjes en pistachenoten fijn in een foodprocessor.
  4. Laat de boter smelten in en pannetje op heel laag vuur en roer de koek- en pistachekruimels erdoor – de droge kruimels zien er een beetje vettig uit en beginnen aan elkaar te kleven als de boter er goed door is geroerd. Schep het koekmengsel in de springvorm, verdeel het en druk het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak 10 minuten in de oven, haal eruit en laat afkoelen.
  5. Schep de roomkaas in een grote schaal. Roer de suiker er snel door en voeg dan de vanille en eieren toe. Klop met een elektrische handmixer snel door elkaar. Schenk het mengsel in de springvorm en beweeg deze zachtjes heen en weer om de bovenkant glad te krijgen.
  6. Bak 20-30 minuten in de oven. Laat een nacht in de oven staan. Maak de volgende dag de toplaag.
  7. Schenk het granaatappelsap, de suiker en pectine in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
  8. Haal de cheesecake uit de springvorm. Zet de taart op een plat bord of platte schaal en schep er wat saus over. Maak de granaatappel pitjes los, strooi ze erover en schep er nog meer saus overheen. 

 

 

door Food and Friends