Japanse groentesoep met spitskool en tofu

ingrediënten
  • 250 g tofu
  • 200 g Japanse rijst
  • ½ spitskool
  • 1 ui
  • 2 aardappels
  • 2 grote tomaten
  • snufje cayennepeper
  • 1 el boter
  • 1 el plantaardige olie
  • 3 el tarwebloem
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 9 dl groentebouillon, gemaakt van 2 bouillonblokjes
  • sojasaus
  • peper
  • plantaardige olie
  • 50 g erwten (tuinbonen)
  • zout
Bereiding
  1. Wikkel de tofu in een schone theedoek of in kaasdoek en leg er een bord op.
  2. Zet op dat bord iets zwaars, zoals een volle pot jam.
  3. Laat de tofu zo 30' staan.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en zet opzij met deksel op de pan.
  5. Hak de kool en de ui in grote stukken.
  6. Was de aardappels en snijd ook deze in stukken.
  7. Halveer de tomaten, verwijder de harde kernen en de zaadjes en snijd ze in blokjes.
  8. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de rode peper(s).
  9. Verhit de boter en de olie in een grote pan.
  10. Doe daarin de kool, de ui, de aardappels en de rode peper(s).
  11. Roerbak dit enkele minuten.
  12. Roer er 1 el bloem doorheen.
  13. Voeg dan het kerriepoeder, de gember, de tomaten en de bouillon toe.
  14. Kook tot de aardappels gaar zijn.
  15. Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik.
  16. Leg ze in een schaal en giet er wat sojasaus overheen en voeg wat peper toe.
  17. Wentel de plakjes door de resterende bloem.
  18. Verhit zoveel olie in een pan met antiaanbaklaag dat de bodem net bedekt is.
  19. Bak de plakjes tofu met een paar tegelijk aan beide kanten goudbruin.
  20. Doe de erwten bij de soep en kook nog enkele minuten.
  21. Proef, en voeg naar smaak sojasaus, zout en/of peper toe
  22. Verdeel de rijst over 4 kommen.
  23. Schep dan de soep over de rijst in de kommen en leg er de plakken tofu op.