Mediterraanse street food frietjes

ingrediënten
  • 400 g zoete aardappelen
  • 2 kl paprikapoeder
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 10 g munt
  • ½ citroen
  • ½ potje magere Griekse yoghurt
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 10 g bladpeterselie
  • 100 g feta
  • 2 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • peper en zout
  • enkele lepels maïszetmeel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en snij de zoete aardappelen (je hoeft ze niet te schillen) in dunne frietjes. Schik ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, strooi er het paprikapoeder over en besprenkel met de olijfolie. Plaats de bakplaat 20-25 minuten in de oven. Schep halfweg om. De frietjes zijn klaar als ze gekleurd en krokant zijn.
    TIP: Hoe krijg je bataatfrietjes krokant? Een gewone aardappel bevat zetmeel, wat voor een knapperige buitenkant zorgt. Door wat eerst wat maiszetmeel, zout en olie te verdelen over de rauwe bataatfrietjes krijgen ze een heerlijk krokant korstje!
  2. Was de komkommer en rasp met een grove rasp. Leg de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi met wat zout en laat het overtollige vocht uitlekken. Pers de knoflook. Pluk de blaadjes munt en hak fijn. Pers de citroen.
  3. Doe de uitgelekte komkommer in een kom. Meng er de yoghurt en de helft van het citroensap door. Voeg de fijngehakte munt en de knoflook toe en breng op smaak met peper.
  4. Snij de tomaten in blokjes. Snij de rode ui fijn. Hak de peterselie fijn. Meng de blokjes tomaat, rode ui, de helft van de fijngehakte peterselie, de extra vierge olijfolie en de rest van het citroensap door elkaar in een kom. Kruid met peper en zout. Verkruimel de feta.
  5. Verdeel de zoete aardappelfrieten op de borden. Verdeel hierbij de tzatziki en het tomaten slaatje. Werk af met de verkruimelde feta en de rest van de fijngehakte peterselie en serveer.

 

door 15gram