Romige venkelsoep

ingrediënten
  • 20 g boter
  • 3 fijngesneden sjalotjes
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 2 venkelknollen, in reepjes (groen bewaren)
  • 7 dl groente- of kippenbouillon
  • 5 muntblaadjes
  • 4 el crème fraîche
  • 20 g zachte gezouten boter
  • 4 smalle plakken rauwe ham
Bereiding
  1. Verhit de boter en bak hierin de sjalot en knoflook 5 minuten op zacht vuur.
  2. Voeg de venkel toe en bak deze 5 minuten mee.
  3. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook.
  4. Laat de soep op zacht vuur 15-20 minuten koken.
  5. Voeg op het laatst de muntblaadjes toe.
  6. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.
  7. Klop de crème fraîche met de gezouten boter tot een schuimige mousse.
  8. Giet de soep in het bord of de kom waar je in zal serveren en lepel het roommengsel over de soep en bestrooi met fijngesneden venkelgroen.
  9. Bak de ham krokant in een droge koekenpan en serveer de reepjes bij de soep.