Salade met vijgen en geroosterde groenten

ingrediënten
  • 1 rode biet, gewassen
  • 2 el balsamico azijn
  • peper en zout
  • 4 wortels, uiteinden verwijderd en geschild
  • 1 kleine venkel, schoongemaakt en harde kern verwijderd
  • 1 rode ui, gepeld en schoongemaakt
  • 5-tal takjes tijm
  • 2 el olijfolie
  • handvol walnoten, grof gehakt
  • 1 el ahornsiroop
  • 200 g radicchio (of roodlof)
  • 4 vijgen, gewassen, puntige uiteinden verwijderd en in partjes gesneden
  • handvol munt, alleen de blaadjes, gehakt
  • 150 g gorgonzola dolce

 

Voor de dressing

 

  • 4 el walnotenolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 tl scherpe mosterd
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven door op 200 °C.
  2. Leg de rode biet op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met balsamico. Kruid met peper en zout en verpak in folie.
  3. Pof de biet 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven tot een mes er vlot doorgaat.
  4. Snijd de wortels en venkel in repen, en de ui in partjes.
  5. Leg samen met de tijm in een ovenschaal en giet er de olijfolie bij. Kruid met peper en zout.
  6. Rooster 30 minuten in de oven (schuif na 20 minuten bij de rode biet in de oven) .
  7. Schep de walnoten om met de ahornsiroop en doe in een ovenbestendig schaaltje.
  8. Rooster in 10 minuten goudbruin in de oven (schuif na 40 minuten bij de rode biet in de oven).
  9. Laat de groenten en walnoten afkoelen tot kamertemperatuur.
  10. Pel de biet en snijd in blokjes. Gebruik handschoenen als je geen bloedrode vingers wilt.
  11. Klop intussen de dressing door alle ingrediënten te mengen en naar smaak bij te kruiden met peper en zout.
  12. Verdeel de radicchio over 4 borden.
  13. Leg er de geroosterde groenten en vijgen op.
  14. Besprenkel met de dressing en strooi er de munt en walnoten over.
  15. Lepel er de kaas bij.
  16. Serveer de salade met vijgen en geroosterde groenten.

 

door een lepeltje lekkers