Tomaat-groentesoep met basilicumolie

ingrediënten
  • 3 l kippenbouillon of groentebouillon
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • ½ courgette
  • 1 kleine bussel selder
  • 3 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 4 dikke tomaten
  • 800 g tomatenpulp
  • 1 bouquet garni (verse tijm, laurierblad, peterseliestengels)
  • 1 eetlepel (scherpe) mosterd
  • peper
  • zout
  • 3 bussels verse basilicum
  • ½ liter druivenpitolie (fondueolie)
Bereiding
  1. Ontdooi een portie kippen- of groentebouillon, of bereid een ketel van dit basisproduct. Spoel alle groenten schoon. Snij de uien grof en hak de gepelde teentjes look in stukjes.
  2. Zet een soepketel of een ruime stoofpot op een matig vuur. Verhit er een scheutje olijfolie in.
  3. Het is belangrijk om de groenten goed te stoven zodat ze extra smaakvol worden voor de soep. Versnij de groenten één voor één en doe ze in de pot. Roer regelmatig even. Stoof de stukken ui en look in de olie.
  4. Schil de wortelen en snij ze grof. Doe hetzelfde met de selderstengels. Versnij ook de onderste bladeren van de selder. De rest van het loof gebruiken we niet. Snij de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de groente vervolgens in grove stukken. Snij nu de tomaten en de courgette in stukken. Doe de groenten in de pot en roer alles om.
  5. Laat de groentemengeling enkele minuten ‘bakken’, zodat alle smaken vrijkomen.
  6. Maak een bouquet garni. Bind alle kruiden samen met wat keukentouw, en gooit dit pakketje in de stoofpot.
  7. Giet de tomatenpulp en de bouillon bij de gestoofde groenten.
  8. Roer even en laat de soep minstens 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
  9. Haal het bouquet garni uit de soepketel en mix de soep glad met je staafmixer.
  10. Passeer de soep door een grote zeef zodat alle stukjes schil en (tomaten)pitjes eruit verdwijnen. Maak draaibewegingen met een pollepel om de soep door de zeef te drukken.
  11. Meng de mosterd onder de soep voor extra smaak en ‘diepgang’. (Wie van een zeer zachte soep houdt, kan dit weglaten.)
  12. Kruid de gezeefde soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Zet nog kort de mixer in de soep.
  13. Schenk de druivenpitolie in een diepe pan. Verhit de olie op een stevig vuur.
  14. Spoel de basilicum zeer voorzichtig schoon. (Een harde waterstraal kan de blaadjes beschadigen.)
  15. Pluk de blaadjes van de basilicum. De steeltjes gebruiken we niet.
  16. Test of de olie heet genoeg is, door er even een blaadje basilicum in te gooien.
  17. Hou een schuimspaan bij de hand en leg wat keukenpapier op een bord.
  18. Bak de blaadjes basilicum (in delen) in de hete olie. Let op voor hete oliespatten wanneer je de blaadjes in de olie gooit! Het bakken zelf gaat zeer snel. Zodra de blaadjes krokant zijn, schep je ze op het keukenpapier. Laat de gebakken basilicum uitlekken.
  19. Zet de druivenpitolie opzij en laat ze afkoelen.
  20. Doe de afgekoelde olie in een pot en doe er de gebakken basilicum in.
  21. Mix de druivenpitolie met basilicum glad met de staafmixer.
  22. Plaats een zeef boven een pot of kom en drapeer het neteldoek in de zeef. Giet de grasgroene olie door het doek en de zeef.
  23. Gebruik een deel van de basilicumolie voor de afwerking van het gerecht. Bewaar de rest in een gesloten flesje in de koelkast.
  24. Serveer de tomaat-groentesoep in individuele kommen of diepe borden.
  25. Druppel een eetlepel van de basilicumolie in elke portie soep.

 

door Dagelijkse kost