Zuurkool van rode kool en rode biet

ingrediënten
  • 1/4 deel van een grote rode kool
  • 1 grote rauwe rode biet, geschild
  • 1 el koosjer- of pekelzout
Bereiding
  1. Rasp de rode biet en rode kool en meng in een kom, doe er de eetlepel zout over en masseer het mengsel stevig voor ongeveer 5 minuten.
  2. Laat het mengsel voor 30 minuten rusten.
  3. Herhaal het masseren voor nog eens 5 minuten.
  4. Neem een klein hand vol van het mengsel en pers er zoveel mogelijk vocht uit,vang het vocht op in de kom.
  5. Plaats het uitgelekte handvol in een confituur pot en duw goed aan,herhaal dit tot al het mengsel in de pot zit en het vocht overblijft.
  6. Duw de kool heel goed aan in de confituur pot met je vingers of een lepel,zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in zit.
  7. Het vocht dat je hebt opgevangen gieten we nu bij de kool, er zou genoeg moeten zijn om de kool te bedekken en ongeveer 2 cm boven de kool te komen.
  8. Vul een plastic diepvrieszakje met een beetje water en plaats het in de confituur pot als een gewicht om de kool naar beneden te drukken en om de pot luchtdicht te maken.
  9. Plaats het deksel op het waterslot dat we juist gemaakt hebben en plaats de pot gedurende 3 à 7 dagen in een koele droge ruimte (nog niet in de frigo).
  10. Na die tijd halen we het waterslot weg en sluiten de pot op normale wijze af.
  11. De pot moet dan nog 2 à 3 weken in de frigo fermenteren voor je ze kan beginnen eten.

 

door Hannah Dequeker