Roquefort roomsoep met selder en croûtons

ingrediënten
  • 250 g prei
  • 250 g uien
  • 400 g selder
  • 50 g boter
  • 200 g roquefort
  • ½ liter melk
  • 1/8 liter witte wijn
  • 1 ¼ liter bouillon
  • ½ liter room
  • 3 eieren
  • peper & zout
  • 4 witte boterhammen zonder korst
  • bakboter
Bereiding
  1. Was de prei, de uien en de selder.
  2. Hak de groenten in kleine stukjes.
  3. Verbrokkel de roquefort en bewaar op een bord.
  4. Scheid de eidooiers van het eiwit. Houd de eidooiers bij.
  5. Snij de boterhammen in blokjes, laat ze goudkleurig bakken in de bakboter en laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Smelt de boter in een grote kookpot en doe er de fijngesneden groenten bij.
  7. Gier er de melk en vervolgens de bouillon overheen.
  8. Breng het geheel aan de kook en laat gedurende 10' koken.
  9. Voeg vervolgens de wijn toe en laat opnieuw 5' doorkoken.
  10. Haal de kookpot van het vuur.
  11. Doe er 150 g van de verkruimelde kaas en de verwarmde room (die zeker niet mag koken) bij.
  12. Kruid met peper en zout.
  13. Voeg net vóór het opdienen de drie eidooiers toe en werk af met een beetje verbrokkelde kaas.
  14. Serveer zeer warm en geef er de croûtons apart bij.