De Wassende Maan

BOERDERIJBRIEF

BOER FILIP NEEMT JE MEE OP HET VELD

“Volharding verdient de voorkeur”

Uit nieuwsgierigheid zocht ik de synoniemen op van volharding: “doorzettingsvermogen, geduld, gestadigheid, taaiheid, uithouding, waarmee men zijn doel bereikt”. Het lijken wel de eigenschappen van een topsporter! Eerlijk gezegd vind ik deze ook van toepassing op onze boerenstiel. Een eigenschap die ik als boerenzoon gratis meekreeg van thuis op de boerderij, waar werkdagen van 7u tot 22u de regel waren (toch voor ons vader ;-)).

We kunnen dus alvast met trots melden dat we met doorzettingsvermogen ons doel bereikt hebben. 9 hectare gezonde, vitale Zultse groenten en granen waarvan 24 soorten en elk zijn variëteiten.

We hebben wat minder sluitkool, wat meer prei, bloemkolen en broccoli voor het najaar. Wat u hopelijk zal be/opvallen is ons arsenaal aan lekkere wortels. De teelt is - licht uitgedrukt - goed gelukt. De neerslag en zachte temperaturen zorgden ervoor dat alle gewassen een goede start en groei kenden. Dus door ons toedoen en het bèta-caroteen krijgt u er een gezonde huid en nog mooiere ogen bij. (Het is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en helpt je een goede weerstand op te bouwen. Ook helpt het een goed gezichtsvermogen en gezonde botten, tanden en huid te verzorgen.)

Zoals ieder nieuw teeltjaar beginnen we binnen het team met een dosis goede moed en duidelijke doelen. Een van die doelen is een mooie diversiteit aan lekkere groenten telen, zoveel mogelijk gespreid over het hele jaar. De puzzel leggen is al een stap, het plan realiseren vergt gezien de onvoorspelbaarheid van bv. weer en wind heel wat volharding.

Om die diverse omstandigheden aan te kunnen hebben we een diverse groep mensen in ons boerenteam met elk zijn talent.

Ik ben een doorzetter, geef bijna nooit op, zoek voor problemen een oplossing en heb energie van een heel romeins leger.

Teo is de pacifist die heel geduldig is, enorm toegewijd en er pragmatisch in slaagt alles tot een goed einde te brengen.

Matthias is nog zo een energieke man, met een grote leergierigheid en heel aangename communicator.

Florence doet ons verder kritisch nadenken, heeft een stabiliserende werking op ons team en maakt van organisatie en structuur een stokpaardje.

Stefan heeft als langst werkende op De Wassende Maan al heel wat gezien en meegemaakt. We ervaren hem als een heel warm en open persoon die steeds luistert en goed advies klaar heeft voor de jonge onstuimige generatie.

Hetgeen ons ook allen bindt is de koffiekan en de nodige humor te gebruiken om van alles te relativeren.

Een mens heeft van nature contact met mensen nodig, ook op het werk. Met de nodige solidariteit kan er bergen werk verzet worden. Als we samen iets ondernemen is dit meestal met succes. In het team is er een steeds wisselende spilfiguur die de anderen leidt en verantwoordelijkheid neemt.

Dit geeft een bepaald soort rust en een veilig gevoel dat alles steeds in orde komt.

Tot de volgende, waarschijnlijk ben ik dan al papa Filip :-)