BOERDERIJBRIEF

BOER FILIP

Beste lid van onze community,

Meer dan anders beleef ik het schrijven van deze brief met een serieuze writer's block. De enige momenten waar de inspiratie voor dit waar gebeurd verhaal tevoorschijn komt als blauwe lucht door de mist, is op mijn fiets en tijdens het werk op 't veld bij m'n collega's. Eens ik een pen vast heb of voor een scherm zit zijn de woorden foetsie.

Maarrr, er is toch wat blijven hangen van al die gevoelens en momenten van belevenis tussen het insectengezoem, de groentjes en mijn collegaatjes op het veld.

Ik wou het eens hebben over wat u als abonnee zijnde voor ons betekent. Zoals een organisme een ander nodig heeft om te overleven in een soort cyclus.

Ik ben er onlangs maar verder over beginnen nadenken dat u als lid van onze organisatie meer betekent dan u misschien denkt. Zo kunnen wij als boeren en collega's van De Wassende Maan bouwen in en aan een dynamische natuurlijke omgeving die plaats biedt aan wilde natuur en productie van gezonde veerkrachtige voeding. U kan door die gezonde voeding uw microbioom voeden en vertroetelen.

U zorgt, zonder het misschien ten volle te beseffen, voor het creëren van 25 hectare bioakkers met hun eigen micro-organismen, houtkanten, arme kopakkers vol bloemen en grassen, 3 hectare bloemenweide,... Een plek, zeg maar, waar het heerlijk is om te zijn, tot rust te komen, geïnspireerd te geraken! Voor elk bijtje wat wils.

Zo vind ik het geheel normaal geworden dat we kunnen werken tussen al dit moois en het ons niet zo goed zou lukken in een kale kouter. Het creëren en onderhouden van een inspirerende plek nemen wij heel ten harte. Dit is waar het in essentie om draait voor mij. Een plek die u zoveel geeft dat je er alles zou voor doen om het te laten draaien, om er te kunnen zijn. Ik heb er geen woorden genoeg voor hoe het voelt daar te zijn. Ik mag misschien zelfs zeggen dat het geluk geeft. Ik word zelfs heel gelukkig als er een mol op ons veld zit. Zonder gefrons, het is ook een teken van leven. Zonder meer :-)

Naast al dit hebben we de laatste maanden flink gewerkt aan een toekomstvisie. Ook onze missie moet af en toe eens herdacht worden. We doen dit aan de hand van een toetsing van 9 punten in een slakkevorm. Ieder punt wordt besproken en later gedeeld met onze collega's van andere biodynamische boerderijen in een moment van gesprek. We denken dan na over hoe een organisatie als de onze floreert en duurzaam kan blijven met als voorwaarde er standvastig aan deze reeks inspirerende pijlers wordt gewerkt.

Ik hoop even geïnspireerd te blijven als anderen te inspireren.

Groetjes,
Filip