nieuws

BOERDERIJBRIEF: stagiaire florence

De winter is gearriveerd en dwingt ons als boer en mens tot een welverdiende rust. Maar voor we twee weken met onze voeten in de lucht gaan liggen is het fijn even stil te staan bij de voorbije seizoenen. Te reflecteren over het ‘gisteren’, ‘vandaag’ en ‘morgen’. 2020 is voor ons allen een uniek jaar geweest. Een jaar dat ons gedwongen heeft te genieten van de kleine zaligheden van het leven.

Ook voor mij persoonlijk is het voorbije jaar uitzonderlijk geweest. Met de woorden: ‘Werken doe je een groot deel van je leven, daar kun je dus maar beter plezier in hebben’, nog nazinderend in mijn hoofd, heb ik de grote sprong gewaagd. Met een klein maar enthousiast hartje heb ik mijn job opgezegd, me ingeschreven in een opleiding biologische en biodynamische landbouw en als stageboer beginnen werken op de velden van De Wassende Maan. Nooit had ik durven dromen dat ik vandaag weet wat ik weet en kan wat ik kan. Hiervoor ben ik de boeren, zij die dagelijks hun kennen en kunnen delen, ongelofelijk dankbaar. Dit gaande van hoe je best het onkruid van tussen de rode en gele bieten schoffelt tot hoe je ziet wanneer een romanesco bloemkool perfect oogstklaar is. Hoe je wilgenbomen knot en van zijn snoeihout een windbrekende takkenwal maakt en hoe groenten op de perfecte manier in de winteropslag worden bewaard.

Maar het mooiste en meest waardevolle dat ik dit jaar geleerd heb is dat een goede planning van onschatbare waarde is waarbij de natuur ons leidt, assisteert en richting geeft.

Terwijl we met trots naar de volle winteropslag staan te kijken die tot de nok gevuld is met verschillende soorten aardappelen, kolen, bieten, knolselders en pompoenen denken wij ook al aan het nieuwe jaar. De seizoenen die zich opnieuw zullen aanbieden en het land dat klaar zal zijn om nieuwe vruchten te dragen. Nu nemen we de tijd om nieuwe plannen en dromen te maken. Aan de hand van een zorgvuldig uitgedachte vruchtwisseling zorgen we ervoor dat alle groenten een plaatsje krijgen op de velden en in de tunnels. Het nieuwe teeltplan maakt ons al enthousiast voor wat er komt. 

Genietend van vandaag en kijkend naar morgen, 

Groeten, 
Florence