De Wassende Maan

BOERDERIJBRIEF: BOERIn FLORENCE

Eind mei, bijna halfweg het jaar en een uitgelezen moment om even een stand van zaken op te maken, om polshoogte te nemen bij wat er allemaal op de boerderij aan het bruisen is. Een moment om even stil te staan bij wat er dit jaar allemaal al gerealiseerd, geteeld en geoogst is en bij wat er nog allemaal komt. 

Momenteel staan de aardbeien in de schijnwerpers en kunnen we hier zeer letterlijk de vruchten van ons werk plukken. In augustus vorig jaar werden deze aangeplant. Doorheen de winter werden het stevige planten die bescherming kregen van koepelserres en in het voorjaar droegen ze duizenden bloemen die met de hulp van hommels bestoven werden. Nu, tien maanden later, zijn hun prachtige rode blozende vruchten de ‘kers’ op de taart. Vergeet deze maand zelf geen bakje(s) te plukken tijdens een van de zelfoogstmomenten want niets zo fijn als vrolijke aardbei-plukkers, jong en oud, op de velden. 

Daarnaast zijn we uiteraard nog bezig met het telen van zo’n 30-tal andere groenten. Om dit allemaal in goede banen te leiden maken we gebruik van een teeltplan. Dit overzicht is voor ons als boer een handige tool om in te plannen op welke moment van het jaar, welke groenten, op welk perceel komen. Het jaar wordt hierbij verdeeld in voorjaarsteelten, zomerteelten en najaarsteelten. En het zijn de zomerteelten waar nu druk aan geboerd wordt. De voorjaarsgroenten worden en werden geoogst en maken zo plaats voor onder andere zes soorten tomaten, courgettes in verschillende kleuren en vormen, paprika’s, komkommers, boontjes, zoete aardappelen,...

Op de boerderij wordt niet enkel hard op het land gewerkt, maar ook aan de toekomst van het bedrijf. De nieuwe winkel begint na een stevige verbouwing stilaan zijn finale vorm te bereiken en we kijken allen reikhalzend uit naar de grote heropening. En terwijl het ene grote bouwproject afgewerkt wordt, wordt er volop gedroomd en ontworpen aan het volgende: een nieuwe spoelplaats, centraal op de boerderij, waar de oogst gewassen wordt en klaargemaakt voor de verkoop. Hierbij gaat extra aandacht uit naar de interne flow van de groenten, nl. hoe de verse groenten vanop het land via de spoelplaats naar de biobox of winkel gaan.

En... we zouden geen boeren zijn moesten we niets over het weer te zeggen hebben :-) Dus om af te sluiten nog een weer-woordje. We zijn dankbaar voor alle regen die de afgelopen weken gevallen is. Hierdoor zijn de vijver en watersilo mooi gevuld en staan de velden er prachtig groen bij. Maar voor ons mag de zon nu nog wat vaker gaan schijnen en kan het zomergevoel ons omarmen. 

Groentige groeten, 
Florence