BOERDERIJBRIEF

BOERin florence NEEMT JE MEE OP HET VELD

Het is weer zover, 
het hangt in de lucht, 
de zomer rolt over in de herfst
en we genieten van de overgang. 

De bomen veranderen van kleur, het blad begint te vallen, de dagen korten, we kleden ons warmer en ons eetpatroon verandert. De tijd van zomerse slaatjes ligt stilaan achter ons, we dromen nu van hartverwarmende gerechten om duimen en vingers van af te likken. 

Met het veranderen van de seizoenen komt ook het grote plezier van het veranderende groentenaanbod. Als boer stellen we net als iedereen de vraag ‘Wat eten we vanavond?’, maar daarnaast stellen we ons ook de vragen ‘Wat eten we volgende week’; ‘Wat eten we volgend seizoen’ en ‘Wat zullen we volgende jaar en binnen 10 jaar eten?’. Om een antwoord op al deze vragen te formuleren zitten we als team samen om de voorbije seizoenen te evalueren en de komende seizoenen te plannen. Hierbij prijzen we de geslaagde oogsten, nemen we de moeilijkheden onder de loep en evalueren we ons werk.

Op de boerderij in Astene loopt het teeltjaar stilletjes op zijn eind. De laatste tomaten, aubergines en zoete puntpaprika's worden geoogst. De spinazie, veldsla en warmoes vult nog één keer de bioboxen en de lege tunnelserres worden klaargemaakt voor de komst van onze geveerde wintergasten. Net zoals vorig jaar verwachten we binnenkort opnieuw een paar honderd kippetjes. Zij zullen de laatste groenterestjes in de tunnels leeg eten, bemesten en onkruidvrij houden.

Op de akkers in Zulte is het teeltjaar daarentegen nog in volle gang. De prachtige groene kleurschakeringen zijn een ware streling voor het oog. Hier schitteren de wortelen, vele koolsoorten en prei in het ochtendlicht en kunnen we zelfs nog genieten van de laatste zonnebloemen. Momenteel wordt de koeling tot de nok gevuld met aardappelen, pompoenen, sluitkolen, knolselderij en bieten. Genoeg voor een hele herfst en winter!

Naast het bewerken van de velden en het oogsten van de vruchten zijn er nog verschillende lange termijn projecten lopende. Dit zijn vaak grotere projecten waarmee we de boerderij klaar stomen voor de toekomst. Hierbij spreken we over de extra watersilo waarmee we overtollig regenwater zullen opvangen en een buffer inbouwen om de droge seizoenen te overbruggen. Ook is de tijd gekomen om het iconisch blauwe huis af te breken en plaats te maken voor licht, lucht en groen. Verder beginnen de plannen van de nieuwe spoelplaats alsmaar meer vorm te krijgen en ook de aandelenwerving hiervoor loopt op volle toeren. De spoelplaats en bijkomende koeling zullen de huidige ongebruikte glazen serre vervangen en een nieuw kloppend hart op het boerderijerf vormen. Bij het ontwerp ervan staan werkcomfort en efficiëntie alsook hergebruik van water en natuurlijke, circulaire bouwmaterialen centraal. Tot slot gebruiken we de komende rustigere maanden ook om plannen te maken over de nieuwe gronden. Hier later meer over...

We genieten van het moment, kijken uit naar hoe de toekomst groeit en zijn trots op wat het voorbije seizoen ons gebracht heeft. 

Florence