BOERDERIJBRIEF

BOERIN FLORENCE

Het verhaal van de 'picture perfect'-tomaat en de sla met zijn verbrande plekjes. Beiden zijn met evenveel toewijding, energie en zorg geplant, verzorgd, onderhouden en geoogst. De ene oogst lof, terecht. De andere oogst kritiek, minder terecht. 

Goeiemorgen,

Hier ben ik weer, boerin Florence. Het is opnieuw mijn beurt om de boerderijbrief van deze maand te voorzien. Ik loop al een tijdje te malen over het thema hiervan. De eerste draft van mijn boerderijbrief was er een met veel hot topics, verwijzingen naar boeiende actuele artikels en... een negatieve ondertoon. Hoe haal je actuele thema's aan zonder te vervallen in de negativiteit die ons nieuws al te vaak met zich meedraagt? 

Toch ga ik een poging wagen, want ik vind het van groot belang dat ons werk, wat we doen op de velden en in de serres van De Wassende Maan, gelinkt en gespiegeld wordt aan de wereld rondom ons. 

Ondertussen is het mijn derde zomerseizoen op de boerderij. In die drie jaar sinds ik overstapte van het 'bureauleven' naar het 'veldleven' kregen we te maken met een droge zomer, gevolgd door een natte zomer en nu weer een droge zomer. Naar verluidt bevinden we ons momenteel midden in de vijfde droge zomer in zes jaar. Als boer besef je elke dag opnieuw dat je de natuur niet in de hand hebt. We kunnen het niet laten regenen waar en wanneer we willen, of de zon een graadje lager zetten. Laat de groententeelt daar nu net zo afhankelijk van zijn. 

Toch liggen onze supermarkten op elk moment van de dag/week/jaar overladen vol met blinkende, frisse groenten en fruitsoorten. Het doorsnee supermarktaanbod is jammer genoeg geen representatie van wat er op de velden en in de serres gaande is. We zien er nooit tomaten die verbrand zijn door de zon, geen boontjes die verschrompeld zijn door de droogte, geen mini pompoentjes,... 

Op De Wassende Maan staan we wél dagelijks oog in oog met deze uitdagingen. Hoe telen we een groot aanbod aan smakelijke groenten in de huidige klimatologische omstandigheden? Gelukkig heeft ons dynamisch bedrijf de kracht en de mogelijkheid wekelijks een mooi divers gevuld pakket aan te leveren. Dat komt omdat we ons niet specialiseren en focussen op één soort groente. We planten, zaaien en telen op jaarbasis tot wel 50 verschillende soorten waardoor ons risico gespreid wordt. Waar de ene soort het wat moeilijker heeft in het hete weer gaat de andere net floreren. 

De groentebox-formule die wij hanteren geeft ons de mogelijkheid ons verhaal nog luider en duidelijker te vertellen. Doordat we wekelijkse de boxen samenstellen met wat er op dat moment oogstklaar is, kunnen wij kort op de bal spelen. We oogsten de groenten als ze op hun best zijn en zorgen ervoor dat ook alle exemplaren die afwijken van 'de supermarktnorm' toch tot op ieders bord komen. Zijn twee kleine pompoentjes, met evenveel liefde en energie geteeld als hun grotere tegenhanger, niet even lekker (of zelfs lekkerder)? 

Een andere hot topic en gigantische uitdaging waar wij -net als heel veel andere bedrijven- voor staan, is de energiecrisis. We zouden De Wassende Maan niet zijn als we ook deze uitdaging niet zien als een opportuniteit om de zaken te herdenken en aan te passen. Ook wij doen mee aan de oh zo belangrijke energietransitie. Onze daken liggen vol zonnepanelen om de koelcellen draaiende te houden, verwarmen doen we 's winters met houtpellets. Toegankelijke elektrische tractoren zijn vandaag de dag iets waar we enkel over kunnen dromen en daarom doen we er alles aan om ons tractorgebruik tot het minimum te beperken. Onze teeltwijze passen we hieraan aan. We doen veel handmatig werk en bedekken de groentebedden nu ook met mulch zodat onkruid geen kans krijgt en vocht kan vastgehouden worden in de bodem. 

Nu ik deze brief schrijf zijn er nog vele onderwerpen waarover ik iets zou willen schrijven en toelichten. De plaats hier is helaas beperkt en gelukkig zijn er anderen die het nog veel beter kunnen verwoorden dan dat ik het kan. Dat is dan ook de reden waarom ik graag verwijs naar twee artikels die ik de moeite waard vind. Lees je mee?

 

Bedankt,

Zonnige groeten vanop het veld, 

Florence